Bisschop Irak: IS gevaar voor het Westen

Petros Mouche: "Stop de genocide op christenen"

in Christelijk Nieuws

De aartsbisschop van Mosul, Petros Mouche, sprak gisteren in de Tweede Kamer op initiatief van het CDA. Hij wil graag dat het verdrijven en uitroeien van christenen in Mosul wordt erkend als genocide. Ook waarschuwt hij dat de radicale Islam kan worden geïmporteerd in Europa.

Twee jaar geleden ontvluchtte Mouche samen met vele andere christenen de stad Mosul, toen IS de stad in handen kreeg. Woensdag sprak de Aartsbisschop van Syrisch-Katholieke kerk in de Tweede Kamer.

Gif
IS (of 'Daesh', zoals het in andere landen genoemd wordt) bedreigt niet alleen het Midden-Oosten, maar sluipt ook het Westen binnen, waarschuwt Mouche volgens Elsevier: "In het Westen is Daesh een onderdeel van de samenleving en genieten strijders de bescherming van de staat (…) Zij komen naar jullie samenleving met het gif dat ze met zich mee dragen, en zullen jullie een cultuur opdringen die geen rekening houdt met mensenrechten, mensen vernedert en culturen vernietigt."

Christendom-belasting
Tegen de kamerleden zei Petros Mouche dat IS de "ultieme slag op het Iraakse christendom" heeft gegeven. Door de komst van IS zijn vele christenen weggevlucht van hun cultuur-historische thuis. De christenen die achterbleven moesten kiezen: "het betalen van een christendom-belasting, bekering tot de Islam, het vertrek of de dood".

Toelaten
Veel christenen vluchten uiteindelijk naar het Westen. Op andere plekken in het Midden-Oosten, zoals bijvoorbeeld in Koerdistan, wonen ook vooral moslims. En die zijn "niet zuiver van radicalen die die ons niet accepteren als christenen". Daarom roept Mouche op om Iraakse en Syrische christenen ruimhartig toe te laten in Europa. "Ik kan u verzekeren dat wij, de christenen, geen Daesh (=IS) zijn."

Genocide
Petros Mouche is bitter over wat er met de christenen in Irak is gebeurd: "Ze hebben ons ontworteld en onze cultuur vernietigd en wilden ons doden en onze vrouwen verkrachten, zoals ze met andere niet-moslims hebben gedaan. Wat is een genocide anders dan dat?" schrijft Elsevier. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, John Kerry, nam het woord 'genocide' eerder dit jaar al in de mond. De aartsbisschop is in Nederland op uitnodiging van CDA-kamerlid Pieter Omtzigt, die al eens een brief aan het Internationaal Strafhof stuurde om de uitroeiing van christenen in Syrië en Irak als genocide te erkennen. 

Bron: Elsevier/CDA/1Vandaag
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons