Beste Jeroen Pauw,

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Komend voorjaar vijf jaar geleden startten we met het programma AdieuGod?. In die vijf jaar hebben we jou regelmatig uitgenodigd te gast te zijn. Tot nu toe zonder succes.

Dat is je goed recht. Hoewel wij interviewers dat natuurlijk niet altijd leuk vinden, staat het iedereen volledig vrij nee te zeggen op interviewverzoeken. Toch merk ik dat het me niet lukt om de interesse in een ‘Adieu’ met jou te begraven. Dat komt omdat ik me niet aan de indruk kan onttrekken dat je een beetje radicaliseert in je afkeer van religie. Toegegeven, enthousiast was je nooit, maar de laatste maanden wordt je weerzin manifester, zo lijkt wel. Diverse keren liet je in Pauw merken tegen het bijzonder onderwijs te zijn. En dat terwijl er heel veel bijzondere scholen zijn in ons land, die uitstekend onderwijs verzorgen aan een zeer gemengde populatie en die zelden een leerling weigeren omdat die een ander of geen geloof heeft. Maar kennelijk ben jij tegen. 

Twee weken geleden was je nog veel explicieter. Na een gesprek met een moslim, zei je, doelend op de Koran, de Bijbel en de Thora: “We weten allemaal wel, als je je een beetje verdiept, dat die boeken verschrikkelijk zijn, dat ze altijd oproepen tot geweld.” Het klonk een beetje als een islamitische interviewer die ineens, aan het einde van een gesprek ‘allahu akbar’ roept. Of een EO-interviewer die zomaar ‘prijs de Heer!’ roept. Zie je niet vaak. 
Op diverse plekken in het land vlogen vlak na jouw uitspraken televisietoestellen uit het raam. Grote frustratie over een zo eenzijdige kijk op heilige boeken. Ik bedoel: wij kunnen niks terugzeggen, hè, als jij op tv zoiets zegt... 

Hoewel ik het een wat merkwaardige journalistieke figuur vond, mag je uiteraard zeggen wat je wilt. Het maakt me alleen wel steeds nieuwsgieriger naar je kijk op religie. Dat je op dit moment van de geschiedenis niet enthousiast bent over de Koran, snap ik. Maar waarom gooi je alles op één hoop? Waarom neem je in één moeite door de Thora en de Bijbel mee? Wat is er gebeurd dat je afkeer van religie zo groot is dat je dit soort dingen poneert in je uitzending? Ik wil het heel graag snappen! 

Je hoort het: m’n interesse in een AdieuGod? met jou is bepaald niet verflauwd. Sterker nog: in maart gaan we nieuwe uitzendingen opnemen. Mag ik alsjeblieft, vijf jaar later, bij je langskomen? 

Hartelijke groet, Tijs 

    

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons