‘Alsof iedere vluchteling een bom bij zich draagt’

Duitse predikant over aanslag Berlijn

in Christelijk Nieuws

“Diep vanbinnen heb ik altijd rekening gehouden met een aanslag in Berlijn,” zegt dr. Gottfried Martens, predikant van de evangelisch-Lutherse Drie-eenheidskerk in Berlijn. Zijn gemeente telt zo’n 1200 christelijke vluchtelingen. “Zij worden na zo’n aanslag meteen in het verdachtenbankje gezet.”

Of er ook gemeenteleden onder de slachtoffers zijn, weet de predikant nog niet, maar hij is dankbaar dat een collega en zijn vrouw van een naburige gemeente net een half uur voor de aanslag was weggegaan van de plek waar de vrachtwagen de markt op kwam. “Daarmee komt het wel ineens heel dichtbij. Daarom denken we in alle consternatie en verslagenheid ook allereerst aan de slachtoffers.”

Was deze aanslag te verwachten?
“Ja, ik heb van binnen altijd rekening gehouden met een aanslag in Berlijn, vroeg of laat. De situatie waarin we momenteel leven, is bedreigend. We horen hier in Duitsland berichten van christenen en christelijke organisaties die van moslimzijde bedreigd worden. Dus in die zin was het geen verrassing. Maar dat neemt niet weg dat het natuurlijk verschrikkelijk is wat er is gebeurd.”

Uw gemeente telt zo’n 1200 christelijke vluchtelingen. Hoe is er op deze aanslag gereageerd?
“Ik heb nog geen vluchtelingen gesproken, maar ik zie op Facebook hoe diep zij geraakt zijn. Tegelijk is het heel dubbel. Zoals het er nu uitziet, heeft de dader in een onderkomen in Tempelhof (het voormalige vliegveld, red.) gewoond. 'Onze' vluchtelingen die daar ook verbleven, hebben in februari dit jaar al herhaaldelijk meegemaakt dat zij door radicale Afghanen en Pakistanen met de dood bedreigd werden. De politie moest eraan te pas komen om hen te beschermen. Ik wil maar zeggen: onze mensen hebben gewaarschuwd voor radicale moslims en vluchtelingen, maar dat is steeds opnieuw niet serieus genomen.
Aan de andere kant is het vreselijk dat de christelijke vluchtelingen steeds weer in het verdachtenbankje worden gezet. Terwijl dit geweld precies de reden is dat zij naar Duitsland zijn gekomen.”

De vluchtelingen voelen zich gestigmatiseerd?
“Ja, natuurlijk. Na een ander incident in Duitsland, waar een Afghaan bij betrokken was, hebben onze Afghaanse vluchtelingen zich wel duizendmaal verontschuldigd. Zij merkten natuurlijk ook wel dat iedere Afghaan argwanend werd bekeken, alsof ze allemaal een bom bij zich droegen. Terwijl onze gemeente zoveel prachtige Afghanen telt!”

Veel mensen, ook in Nederland, zijn bang of boos na zo'n aanslag. Wat zou u willen zeggen tegen christenen in Nederland?

“Wat we vooral niet moeten doen, is generaliseren. Niet alle moslimvluchtelingen zijn terroristen. Er zijn genoeg moslimvluchtelingen die net zo goed lijden onder het radicalisme. Dus laten we vooral eerlijk zijn en onderscheid maken. Tegelijk moeten we ook de problemen díe er zijn, serieus nemen. Dus laten we ook mensen die waarschuwen voor de islam niet meteen rechts-radicaal noemen. Eenvoudig is het niet nee. Dat willen we misschien wel graag, maar met eenvoudige oplossingen komen we niet verder."

Zondag is het Kerst. Waar gaat u over preken?
“Eerlijk gezegd ben ik nog niet zo ver. Maar natuurlijk zal ik de wezenlijke inhoud niet door deze gebeurtenis laten veranderen. Ik wil onze redding door Jezus Christus en Zijn geboden prediken. Daar kan geen aanslag iets aan veranderen.”

Tekst: Mirjam Hollebrandse
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons