“Als je God gevonden hebt, is het God niet”

Monnik en priester Henry Vesseur zondag bij Andries

in Mediatips

Henry Vesseur wilde al van jongs af aan het klooster in. Dat verlangen is nooit verdwenen en nu is hij abt van een abdij in Doetinchem. Het is één van de weinige kloosters waar het aantal monniken groeit. Henry vertelt over zijn jeugd en het leven als monnik.

Op z’n vierde speelt Henry al monnik. “Mijn moeder zegt nu nog regelmatig: ‘Dat deed je toen al’. Ik had dan een gordijn om en een boek in mijn handen, wat ik natuurlijk niet kon lezen. Maar ik was dan in de tuin met God. Aan het bidden. Geen idee waar ik dat toen vandaan haalde.”

Kerstvakantie
In de kerstvakantie van 1975, als hij 15 jaar oud is, is er een programma op tv dat Zienswijze heet. “Onder luid afkeurende commentaren van mijn vader heb ik dat uur alleen maar dat interview gezien. Het was een gesprek tussen twee Benedictijnse monniken en een trappist, die spraken over hun leven als monnik. En ik zat aan het beeld gekluisterd.”

Ondersteboven
Henry is daarna maandenlang ondersteboven van de ontdekking dat er zoiets bestaat. Dat je een Godgewijd leven kunt leiden. “Ik wilde echt vanuit het diepst van m’n hart, vrijwillig, naar God toe en God dienen. Door dat gesprek kwam ik erachter dat het echt mogelijk is. Er kan tussen mij en God niemand staan."

Er is eigenlijk maar één criterium voor een monnik in een Benedictijns klooster, namelijk dat je God zoekt. “Kort samengevat is dat ons levensprogramma. Dat betekent dat je ijver hebt voor het gebed en voor gehoorzaamheid. En om het leven van elke dag in een geest van geloof en liefde te dragen. En binnen dat programma heeft dus het gebed prioriteit.”

Stil
In de praktijk leidt dat tot 6 gebedsdiensten per dag. Maar die gebeden voldoen niet aan het beeld van bidden waarin mensen alleen maar vragen stellen aan God. “Die opvatting is echt iets protestants. Bidden is luisteren. De grondhouding van het gebed is de stilte. We ontvangen God. Ik hoef God niet te informeren hoe het er mee staat in de wereld. Ik moet de ontvankelijkheid oefenen, zodat God God kan zijn. Aanwezig zijn bij de Eeuwige, stil worden in Zijn aanwezigheid. Het woordeloze gebed is de hoogste vorm van gebed.”

Spanning
Er zijn ook wel momenten geweest waarop Henry dacht dat hij het niet meer zou trekken. “Het is natuurlijk een groeiproces, iedereen zit in ontwikkeling en je hebt elkaar niet uitgekozen. Toch zal je met elkaar moeten samenleven en elkaars eigenaardigheden met het grootste geduld verdragen. En die acceptatie van elkaar, en uiteindelijk jezelf, in relatie met God is behoorlijk pittig geweest. De spanningen onderling waren soms zo erg, dat ik dacht, hier ga ik aan onderdoor.”

Loslaten
Wanneer Andries hem vraagt of hij God gevonden heeft, reageert Henry daarop met een uitspraak van Augustinus: ‘Als je God gevonden hebt, is het God niet’. God vinden is voor hem juist het loslaten van zijn eigen verlangens, concepten en projecties. “Dat ga ik steeds meer zo ervaren. Het is het loslaten van al mijn concepten over wat God is, wie God is, hoe God is. Uit de Schrift ontdek ik dat God liefde is. En daar komt steeds minder beeld bij. Maar liefde is wel degelijk een realiteit. Ik kan het voelen, ik kan het zien.”

Het hele gesprek met Henry Vesseur zien? Kijk hier de uitzending terug van zondagavond 25 december in Andries:

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons