Aangrijpend: als IS je dochtertje afpakt...

Deze moeder moest haar dochtertje afstaan aan een IS-strijder

De Assyrisch christelijke vrouw Ayda moest haar driejarige dochter afstaan aan een IS-strijder. Dat gebeurde in augustus 2014 – daarna heeft ze haar Christine nooit meer gezien. "Het is alsof je hart er wordt uitgerukt."

Ayda komt oorspronkelijk uit het Iraakse dorp Qaraqosh. De interkerkelijke organisatie SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk) sprak haar in het vluchtelingenkamp van het Koerdische Erbil, waar ze met haar blinde man Kheder woont.

(Tekst loopt door onder video.)

Richard Groenenboom ontmoet regelmatig vervolgde christenen voor de organisatie SDOK. In het kader van de campagne ‘I am n’ filmde en schreef hij naast deze video nog een aantal verhalen om aandacht te vragen voor christenen in de islamitische wereld. Wij stellen hem een aantal vragen over Ayda. 

Je ziet nauwelijks emotie bij moeder Ayda, hoe komt dat denk je?
“Ik had die vraag zelf eerst ook. Ze is door meerdere journalisten geïnterviewd en ik heb een video gezien waarin ze in tranen uitbarst. Maar besef ook: het duurt nu al bijna tweeëneenhalf jaar. Deze mensen zijn zwaar depressief en slapen slecht. Je ziet het verdriet er niet meer aan af, maar het is er zeker nog wel. Kortgeleden zag je net zoiets bij kinderen in Aleppo: ze kunnen niet meer huilen. Dit geldt ook voor Ayda, denk ik. Haar tranen zijn op.”

Hoe verklaar je dat Ayda in Qaraqosh bleef wonen, ondanks waarschuwingen?
“Ik heb dat van meer mensen gehoord. Het leek er voor hen op dat IS ‘even’ binnenkwam. Veel mensen wilden hun huis niet achterlaten. Ayda moest voor haar blinde man zorgen, wat het er niet gemakkelijker op maakt om te vluchten. Misschien hebben ze ook niet goed ingeschat hoe erg het allemaal was. Toen ze daar wel achter kwamen, was het al te laat.”

Waarom nemen de IS-strijders zo’n jong meisje mee?
“Dit is wel een exceptioneel verhaal. Vaker worden oudere meisjes meegenomen als seksslaven. Toen ik deze vraag aan hulporganisaties stelde, vertelden ze me dat deze jonge meisjes meestal worden meegenomen om ze op te voeden tot seksslaaf. Op deze manier kun je ze al jong brainwashen. Hoe grootschalig de IS dit doet, weet ik niet. Ik weet ook dat kinderen worden ingezet voor aanslagen.”

Denk je dat Christine nog leeft?
“Er zijn geruchten uit Mosul dat ze nog leeft. Er zou een meisje om ene ‘Ayda’ geroepen hebben en ze zou worden opgevoed door een christelijke seksslavin. Maar het zijn erg onzekere en vaak ook tegenstrijdige berichten, die niet te checken zijn.”

Video: SDOK, Richard Groenenboom
Tekst: Arianne Ramaker

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons