Zwarte Pieten

Blog van TimZingt

Mijn sponsorkindje Hope kijkt me aan vanaf zijn nieuwe foto. Hij is gegroeid. Ik merk dat niet. Ik lees verbijsterd in mijn trouwe krant dat RTL heeft besloten Zwarte Piet in de ban te doen.

Stoom toetert uit mijn oren. “Landverraders!” bries ik, “als Zwarte Piet geen zwarte Piet meer mag zijn, waar blijven 
we dan?! Alles gaat op de helling. Niets is zeker. Straks gaat de EO natuurlijk een programma maken over Zwarte Piet die op zoek is naar een nieuwe kleur, of eerder een mix van alle kleuren. Love me blender, of zoiets!” 

“Wat is er zo erg aan dat Piet niet zwart is?” vraagt Hope. “Jij snapt niets! Dat is de traditie, zo hoort het, zo ziet-ie eruit!” kweel ik. “En daarbij is het discriminatie: want jij kan, als je hier zou zijn, dus nooit Piet spelen omdat je al zwart bent! Zo had je het vast nog niet gezien!” Hope’s gezicht klaart op: “Mag ik dan naar jullie toe komen in december?” Ik, direct in paniek: “Nee, nee! Dat kan niet. Veel te druk: Sinterklaas, advent, Kerst, geen avond thuis. En er zijn er al veel te veel van jullie die ongevraagd deze kant op komen. Nee, jij blijft daar en doet wat ik van je verwacht: dankbaar zijn met de eurootjes, een brief schrijven waar de godsvrucht vanaf druipt en elk jaar een foto waarop mijn schattige sponsorkindje staat te schrijnen in de zon. Jij geld, ik een barmhartig gevoel. Zo hoort het. Traditie: jij bent mijn privé-Zwarte Piet. Dus houd je mond en blijf op je foto staan!” 

Hope is teleurgesteld: “Jij denkt alleen maar in stereotypen en als dat afwijkt, raak je van het padje. Piet moet zwart, dom en verkleed zijn. Ik moet een schattig, schrijnend sponsorkindje zijn. Maar dat ben ik niet! Ik ontwikkel me, ik groei uit de foto, ik ben net als jij, ik...” 

Woedend keer ik Hope’s foto om. “Genoeg pietendiscussie!” blaf ik. Ik zoek Hope’s oude foto op en zet die weer neer. “Zo hoort het!” brom ik. Ik hoor Hope nog net, vanonder zijn nieuwe foto: “Dit is pas schrijnend, ten hemel schreiend."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons