Zo kun je blijven bidden met je tiener

6 tips van jongerenwerker Corjan Matsinger

Ik breng mijn 13-jarige puberzoon elke avond naar bed. Routinematig draait hij dan een soort ‘kindergebed’ af, ik bid dan meestal ook nog een paar zinnen, waarna er onder de dekens vandaan een ‘amen’ klinkt. Ik weet niet of ik hier nou goed aan doe. Tot wanneer moet je doorgaan met het samen bidden?

Goede vraag. Ik heb mijzelf als ouder deze vraag ook meerdere keren gesteld. In
 de zoektocht naar een antwoord, heb ik diverse tieners geïnterviewd. Het leverde eerlijke en leuke mini-gesprekjes op. Zo zei een 12- jarig meisje: “Tot wanneer  ik samen met mijn moeder wil bidden? Nou, gewoon, tot ik het huis uit ga om op mijzelf te wonen!” Dit meisje gaf aan de persoonlijke aandacht en het complete ‘naar-bed-gaan-ritueel’ als een van de fijnste momenten van de dag te beleven. Het samen bidden hoorde er helemaal bij, net zoals de knuffel en de high-five als haar moeder de kamer verliet. 

Zwaar kussengevecht
Een jongen beleefde het heel anders: “Het is leuk als je ouders even bij je komen als je in bed ligt, nog even lekker kletsen of iets doornemen van de dag. Of gewoon een zwaar kussengevecht hebben met je vader, dat is tof. Maar samen bidden hoeft niet, je gaat dan gewoon een soort wenselijk gebedje afdraaien. Als je echt wat tegen God wilt zeggen, doe je dat toch als je alleen bent.” Een 14-jarige vriendin viel hem gelijk bij: “Bidden is echt iets van mij privé. Het is leuk als je vader of moeder je even welterusten wenst, maar liever niet dat ze – als je moe naar bed gaat – nog komen zeuren om gebedspunten en zo.” 

Loslaten 
Kinderen worden groot en daar hoort een eigen vorm van bidden en geloven bij. Het geloofsleven van je tiener krijgt steeds meer een persoonlijk en ‘zelfstandig’ karakter. Opvoeden is loslaten: bidden mét je kind verandert daardoor steeds meer in bidden vóór je kind. 

6 tips 

- Maak het naar-bed-gaan-ritueel regelmatig op een ontspannen manier bespreekbaar met je tiener. Koester de tijd dat je kind het fijn vindt om samen te bidden, maar geniet er ook van als je tiener opgroeit tot zelfstandigheid en zijn eigen gebedsleven met vallen en opstaan probeert vorm te geven.
- Respecteer de wensen van je tiener. Als hij of zij het niet fijn meer vindt dat je samen met hem of haar bidt, neem dit dan serieus en vat het niet op als een persoonlijke afwijzing. 

- Meer dan tachtig procent van de Nederlandse jongeren heeft een gebedsmoment voor het slapengaan. Zelfs tieners die niet meer naar de kerk gaan. Wees er dus niet te bang voor dat je kind ‘er niets meer aan doet’. 

- Als je het moment voor het slapengaan minimaliseert, let er dan op dat je op andere tijdstippen contactmomenten creëert. Een tiener lijkt je ogenschijnlijk steeds minder nodig te hebben, maar een puber heeft in deze periode van grote veranderingen je support misschien juist wel meer nodig dan eerst. 

- Durf regelmatig te vragen naar het gebedsleven van je tiener. Stel expliciete vragen als: ‘Waar loop je tegenaan met bidden?’ ‘Wat levert bidden jou op?’ 

- Zorg voor meerdere momenten in het gezin waarop je met elkaar kunt bidden. Wie weet, kunnen kleine rituelen als het aansteken van een kaars hierbij helpen. 

Leestip: 
Geloof, gebed & tieners, Saskia van Helden, Marian Timmermans e.a., YFC-Nederland.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons