"Wie schepping loslaat, raakt God kwijt"

Theoloog Harry Kuitert is "bij nul" uitgekomen

in Geloven

Christenen die het geloof in de zesdaagse schepping loslaten, moeten vrezen dat ze uiteindelijk hun hele geloof verliezen. "Als je die eerste steen losmaakt, zakt het hele gebouw in elkaar." Dat zegt de 92-jarige afvallige theoloog vandaag in een interview met het Reformatorisch Dagblad.

Watersnoodramp
Van het geloof van Kuitert zelf is niets meer overgebleven. "Bij nul", antwoordt hij op de vraag van het RD waar hij na al die jaren is uitgekomen. Zijn twijfels begonnen bij de watersnoodramp van 1953. "Op het dak van een ondergelopen huis zaten een man, vrouw en een paar kinderen te bidden. Totdat ze in zee werden gezogen en nooit meer werden teruggevonden. Ik vond dat schokkend. Wat betekende nu bidden?"

Mythe
In de jaren zestig noemt hij het bijbelse scheppingsverhaal een mythe. Anderen waarschuwen hem dat je met het loslaten van de schepping in de problemen komt met de rest van het christelijk geloof. "Als je die eerste steen losmaakt, zakt het gebouw in elkaar. Toen vond ik dat wat overdreven. (...) Maar inderdaad, als je niet in de schepping gelooft, is ook de trits schepping-zondeval-verlossing niets meer waard."

Cirkelredenering
De levensgeschiedenis van de 92-jarige theoloog en ethicus Harry Kuitert staat symbool voor de ontkerkelijking in Nederland. Vanaf de jaren zeventig geeft hij woorden aan de toenemende twijfels in de samenleving over het christelijk geloof. Steeds meer mensen herkennen zijn twijfels en verlaten de kerk. De meeste opschudding ontstaat na zijn boek Het algemeen betwijfeld christelijk geloof, waarin hij de hele christelijke geloofsleer onderuit haalt. "Alle spreken over boven komt van beneden, ook het spreken dat beweert van boven te komen." is Kuiterts bekendste oneliner. Daarmee bedoelt hij dat geloven in God een cirkelredenering is, zegt hij vandaag tegen het Reformatorisch Dagblad: "U zegt: 'God bestaat.' En wie hoor ik praten? Ik hoor u spreken."
Natuurlijk blijft ook Kuitert wel met vragen zitten waar hij niet uit komt: "Ik denk wel dat er dingen bestaan die boven ons uitgaan. Kijk maar de sterrenwerelden en naar het enige onverklaarbare raadsel: waar komt alles vandaan?”

Vandaag verschijnt een biografie over Harry Kuitert, Spreken over boven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons