Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat voor please-type ben jij?

Nieuwe theorie over pleasegedrag geeft inzicht

De please disease, oftewel de ‘behaagziekte’: wie heeft ‘em niet? We vinden het (bijna) allemaal wel eens moeilijk om onze grenzen aan te geven. Maar lieve pleasers, er is ook goed nieuws: nee is ook oké.

Deel:

Pleasen heeft vaak een negatieve bijsmaak. Personal coaches Carianne Ros en Michelle van Dusseldorp hebben een test ontwikkeld om te ontdekken welk please type je bent. En wat blijkt? Er bestaat ook een positieve vorm van pleasen. Carianne vertelt:

"Afgelopen weekend hebben Michelle van Dusseldorp en ik op het Eva Weekend gesproken over De please Disease, waar we het boek ‘Nee is oké’ over geschreven hebben. We hebben een nieuwe theorie geïntroduceerd, waarbij we zes negatieve pleasetypes onderscheiden hebben en één positief pleasetype, namelijk de zelfbewuste pleaser. Maar eerst: wat is er nu eigenlijk zo erg aan pleasen?

1. Negatief pleasen gaat ten koste van jezelf

Het negatief pleasen is het behagen van een ander, terwijl je het eigenlijk niet wilt. Het kan zijn dat je een ander pleaset omdat je denkt ‘als ik het niet doe, dan doet niemand het’ - de wantrouwende pleaser. Of: ‘als ik dit voor jou doe, dan doe jij dat voor mij’ - de manipulerende pleaser- waarbij je wel iets voor een ander doet, maar je er eigenlijk ook wel iets voor terug wil hebben. Je kunt als relatiezoekende pleaser iets voor een ander doen, omdat je aardig gevonden wil worden. Of als erkenningzoekende pleaser die graag nodig wil zijn en waardering ontvangt voor wat hij of zij doet. Je kunt pleasen omdat je denkt: ‘ik doe dit voor jou, omdat ik geen ruzie wil’ – de conflictmijdende pleaser. En tot slot als principiële pleaser: ‘ik doe dit, omdat het hoort.’ Elke vorm van dit negatief pleasegedrag kost energie, omdat je het niet echt wil doen, maar toch het gevoel hebt dat het moet.

2. Negatief pleasen is een vorm van liegen

Bedenk nu eens hoe jij het zou vinden als iemand iets voor jou zou doen, terwijl diegene dat eigenlijk niet wil… hoe voelt dat? Niet zo fijn hè? Wanneer het motief van pleasen niet klopt, dan voelt de ander op een onbewuste laag dat het niet van harte gegeven wordt. En in feite is het een vorm van liegen: je zegt ja, maar je bedoelt nee.

3. Pleasen is prima, als je er maar zelf voor kiest

Naast het feit dat je negatief kunt pleasen, is er ook een vorm van pleasen die prima is, namelijk vanuit de zelfbewuste keuze dat je graag iets voor iemand wil doen, ja óók als het je wat kost. In dit geval gaat het ‘kosten’ niet ten koste van jezelf, maar bouwt het ‘kosten’ je op. Het geeft energie en vreugde om iets voor een ander te kunnen doen, omdat je er zelf voor koos om dat te doen.

Als zelfbewuste pleaser hou je je eigen doel voor ogen, terwijl je ook oog hebt en houdt voor de mensen om je heen. Je communiceert  liefdevol en duidelijk. Je dient de ander, maar doet dat zonder jezelf daarin te verliezen, waardoor je het vol vreugde en vrede kunt doen. Je denkt vanuit overvloed en niet vanuit schaarste, waardoor je bereid bent om meer aan een ander te geven. Je levert kwaliteit en loopt de kantjes er niet af als iemand even niet kijkt, juist omdat je ervoor wil kiezen de ander in liefde te dienen en niet uit plicht…

Wanneer je iets voor een ander doet, oftewel wanneer je een ander wilt pleasen, denk er dan goed over na, vanuit welk motief je het doet – vanuit liefde of vanuit plicht?"

Wil je ook weten wat jouw pleaseprofiel is? Doe de pleasetypetest of download het gratis e-boek over Nee zeggen en grenzen aangeven.

Tekst: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--