Waarom christenen massaal Trump stemden

“Trump is onze laatste strohalm”

Veel Amerikaanse bijbelgetrouwe christenen hebben gisteren op Donald Trump gestemd. Volgens de exitpolls zelfs 81% van de blanke 'evangelicals'. Hoe verantwoorden onze geloofsgenoten hun stem op een zakenman die onberekenbaar lijkt en de christelijke normen en waarden met voeten treedt? Redacteur KlaasJan Baas reisde over Bible Belt in Amerika en... kreeg enig begrip voor christelijke Trump-stemmers.

Vergelijk de uitspraken van Donald Trump eens met die van Jezus. Een paar weken geleden ging een testje viral op twitter. De boodschap was duidelijk: Het is belachelijk dat het grootste deel van de volgers van Jezus gaat stemmen op een man die het tegenovergestelde roept en doet. Hoe is het in Gods naam mogelijk dat veel christenen op Trump hebben gestemd?
Dwars door het heartland van Amerika trek ik over Route 77 op zoek naar het antwoord. Dominees en theologen, maar ook ‘gewone’ christelijke zwarten, witten, Mexicanen, hoog- en laagopgeleiden, Amish, daklozen, Indianen en zelfs Nederlandssprekende Amerikanen mogen in mijn microfoon spugen.

Peilingen
Eerst denk je nog: Trump heeft niet veel kans. Échte fans van 'de Donald’ vind ik vrijwel niet in het hart van Amerika. Het schaamrood staat veel Amerikanen op de kaken als ze mij als buitenlandse journalist ontmoeten. “Als deze twee kandidaten het beste zijn wat Amerika te bieden heeft… dan zie je meteen hoe slecht het met ons land gesteld is.” Weinig mensen vertellen ronduit dat ze op Trump zullen gaan stemmen. De meesten willen het niet zeggen. Soms hoor je iets aan hun toon, of je proeft de afkeer van Hillary Clinton, of ze zeggen dat anti-abortus hun belangrijkste issue is. Bijna iedereen eindigt met de stelling dat het dit jaar de keuze is uit “the lesser of two evils” (minste van twee kwaden). Slechts bij sommigen komt er na lang doorvragen toch nog schoorvoetend uit: “Ja, dan zal het wel Trump worden.” 
Dit zijn mensen die waarschijnlijk zelfs in de polls niet durven toe te geven dat ze uiteindelijk toch bij Donald Trump uit gaan komen. Tot hun eigen schaamte, maar: ze beschouwen het als the only way out.

Lockerroom
Meer dan tien dagen was ik ondergedompeld in het christelijke Amerika. Anders dan het testje Trump or Jesus lijkt te beweren, zijn er dus niet veel christenen die Trump stemmen vanwege zijn uitspraken. De recent opgedoken ‘Lockerroom’-uitspraken over vrouwen staan natuurlijk diametraal tegenover de normen en waarden waar de Evangelicals voor staan. Dat hoef ik ze niet te vertellen. Amerikaanse christenen denken vaak anders over politiek en maatschappij, maar ze zijn niet gek. Natuurlijk vinden ze Trump een schreeuwlelijk, die ‘onheilig’ leeft en die verderfelijke uitspraken doet. Maar toch… Hij is de laatste strohalm om Amerika te redden van de ondergang. 

Wanhoop
Amerika is gebouwd op christelijke grondslag. God bless America  en In God we trust. Maar in de afgelopen 20 jaar is dát Amerika langzamerhand vernield, zo vinden veel Amerikaanse christenen. Vooral onder Bill Clinton en Barack Obama zijn de christelijk waarden in de uitverkoop gedaan in de beleving van veel gelovigen. Met als dieptepunt de regenboog die werd geprojecteerd op het Witte Huis toen het Hooggerechtshof het homohuwelijk legaliseerde. Hoewel Obama bij veel zwarte mensen weinig fout kan doen, vertrouwden enkele zwarte christenen mij toe dat ze daar boos over waren. 

Met Hillary gaat het verval van de christelijke natie onverminderd door, zo vertellen christenen langs Route 77. Gegarandeerd. Met Trump weten ze het niet, maar met hem denken ze nog een laatste kánsje te hebben dat het tij keert. Hoe klein ook. Maar wel de laatste kans. Voor het te laat is en het christelijke Amerika is vergaan…

5 redenen waarom christenen op Trump stemmen
1. Hij is niet Hillary
2. Hij hoort niet bij de politieke elite
3. Hij stopt de afbraak van symbolen van Amerika als 'christelijke natie' 
4. Hij heeft beloofd conservatieve rechters (pro-life) te benoemen in het Hooggerechtshof
5. Hij wil Islamisering stoppen

Tekst: KlaasJan Baas

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons