Vier maanden voor een antwoord op Trump

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Het is woensdagmorgen, de ochtend waarop bekend wordt dat Donald Trump de volgende president van Amerika is. Hoewel ik niet voor de Amerikaanse verkiezingen uit bed was gekomen, was ik precies op tijd voor de overwinningsspeech van Trump.

Eerlijk gezegd was ik de afgelopen weken een beetje afgehaakt bij de verslaggeving van de verkiezingen. Natuurlijk, de hoofdlijnen heb ik gevolgd, maar de Nederlandse media deden zo uitgebreid en oeverloos verslag en meenden de uitslag al zo goed te weten, dat ik dacht: ik hoor het wel op 9 november.
Eigenlijk is het nog erg vroeg om zinnige dingen te zeggen over de achtergronden van deze verrassende overwinning. Toch een kleine poging.

- De peilingen zaten er (weer eens) naast. Tachtig, negentig procent kans dat Clinton wint, hoorde ik steeds. Het is niet gebeurd. Ik ben ervan overtuigd dat de peilers hun best hebben gedaan, maar peilen is moeilijk. De les: niet boos worden op de peilers, maar de peilingen veel minder serieus nemen. En dan vooral ‘wij van de media’. Peilingen zijn pogingen om de werkelijkheid te schetsen, maar het zijn maar pogingen. Dus relativeer ze voortdurend.

- De wereld is voor veel mensen te groot geworden. Het Oekraïne-referendum in ons land liet zien dat veel kiezers Europa eerder kleiner dan groter willen maken, het Brexit-referendum liet zien dat veel Britten hun wereld kleiner willen hebben en in Amerika won de kandidaat die zei: Amerika eerst. Veel kiezers willen kennelijk minder migratie, minder globalisering en zijn klaar met de gevestigde orde, die de migratie toestaat en de globalisering toejuicht. Daar kun je van alles van vinden, maar het is de realiteit. Ik zou ze maar serieus nemen, deze mensen, want ze bepalen verkiezingsuitslagen. Ze wegzetten als xenofobe egoïsten zal ze alleen maar sterker maken.

- De kans dat deze sentimenten ook in ons land sterker zijn dan nu uit de peilingen blijkt, lijkt me groot. Dit is dan ook het moment voor Nederlandse politieke partijen om te komen met een antwoord. Niet schelden of Wilders en Trump napraten, maar een serieus antwoord formuleren op serieuze zorgen. Binnen vier maanden.

May God bless the Netherlands!

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons