Trump of Clinton? Schrijver Max Lucado twijfelt...

‘Iedereen die president wil worden, is gek of ambitieus’

in Christelijk Nieuws

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen reist de EO 'Route 77': vanaf de Mexicaanse grens naar het noorden, door de Amerikaanse bible belt. Onderweg ontmoeten ze de bekende christelijke auteur Max Lucado en zijn dochter Jenna. Naar wie gaat hun stem op 8 november?

Eensgezind zijn Max en Jenny in de onzekerheid over hun stem op 8 november. Voor veel Nederlandse christenen is het moeilijk te begrijpen, maar veel van hun Amerikaanse geloofsgenoten overwegen serieus om op Donald Trump te stemmen. De opschudding was dan ook groot toen 'de grote Max Lucado' een half jaar geleden een kritisch artikel over de Republikeinse presidentskandidaat schreef. We spreken Max thuis, in zijn huis in San Antonio over de Amerikaanse verkiezingen. Is hij nog steeds anti-Trump? Of kan de multimiljonair wellicht toch nog rekenen op steun van deze schrijver? 

Max: "Wellicht stem ik toch op Trump"

Al vanaf 2009 schrijven vader Max en dochter Jenny samen boeken. Ze noemen hun samenwerking een droom die uitkomt en ze spreken in typisch Amerikaanse superlatieven over elkaar. Maar dat is niet altijd zo geweest. Jenny voelde zich lang de 'dochter van', die zich moest bewijzen. “Het zijn grote schoenen die ik moet vullen. Je denkt steeds dat je jezelf moeten bewijzen, terwijl je gewoon bij jezelf moet blijven. Ik heb me ook verzet tegen de naam ‘Lucado’. Op de middelbare school bijvoorbeeld was ik opstandig tegen het geloof. Ik verzette me tegen de christelijke levensstijl die de kerk predikte. Toen ik klaar was met school, wilde ik van mijn achternaam af . Ik wilde bewijzen dat ik een eigen persoon was. Later, toen ik ouder werd, en meer in de bijbel las, kwam ik erachter dat God juist dol is op familieverbanden. Prachtig toch? Het is een enorme zegen dat mijn vader is wie hij is. Nu wil ik niet meer van mijn naam af, ik omarm hem! Ik ben er trots op. En dankbaar.”    

Jullie boek gaat over vrouwen die de wereld veranderden. Valt Hillary Clinton ook in die categorie?
Max: “Ze is in elk geval heel ambitieus. Ik heb haar nooit ontmoet, dus ik heb geen persoonlijke informatie. Ik denk dat iedereen die president van de Verenigde Staten wil worden gek is of ambitieus. En al helemaal op haar leeftijd. Ze is 68! Dan moeten mensen met pensioen gaan en het rustiger aan doen.”

Dat geldt toch voor beide kandidaten?
Max: “Ja, dus moge God ze zegenen!”

Over welke Bijbelse vrouw zou Hillary moeten lezen als ze president wordt?
Max: “Ik denk Esther. Dat is echt een verhaal voor iemand die macht krijgt. Hoe Esther de troonzaal binnenkomt, na drie dagen gebed… Ze riep iedereen in het land op om drie dagen te bidden en te vasten. Als ik president zou worden, zou ik een nationale dag van gebed uitroepen. Om te zeggen: Heer vergeef ons al het gekibbel, het geruzie en het gescheld. Daarna zou ik een presidentieel decreet uitvaardigen dat iedereen iemand moet uitnodigen om te komen eten om het weer goed te maken met elkaar. Esther heeft letterlijk de wereld veranderd door gebed! Ze vroeg God om haar kracht en wijsheid te geven. Haar gebed werd verhoord.”

Jenna, hoe sta jij hier in? Heb je al een keus gemaakt?
“Nee, ik wilde dat ik er wat gepassioneerder over was. Mijn fout is dat het me weinig kan schelen, terwijl dat wel zou moeten. Dat het me dit jaar niet boeit, komt ook omdat ik – net als heel veel anderen – niet blij ben met beide  kandidaten; in allerlei aspecten. Geen van beiden krijgt me echt enthousiast, of hoopvol over de toekomst.”

Vraag hier gratis de Amerika-special van Visie aan als proefexemplaar, met een lange versie van dit interview en een uitgebreid verslag van onze reis langs Route 77. 

Tekst: Bart van Delen & KlaasJan Baas 
Beeld: Ruben Timman 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons