"Trump is een uilskuiken!"

Route77. Dwalen over de Amerikaanse biblebelt.

in Christelijk Nieuws

"Clinton denkt dat ze alles weet en Trump is een rijke snob; ik houd niet van zijn houding.” Dus gaat Greg Knowles niet stemmen, zijn vriendin Charlotte Simlar evenmin: "Trump is een uilskuiken”. 

Op de eenvoudige boerderij van zijn vader staat de maïs op het land te verpieteren en moeten de sojabonen nodig van het land. Hier introduceert Greg ons in een – voor hem – basisfundament van de Amerikaanse samenleving: het recht op wapenbezit. Uit een tas tovert de vriendelijke vijftiger een Taurus-pistool. Hup, kogels erin, doorladen en boem. Gelukkig vuurt Greg slechts op een conservenblik.

Tornado
Voor het werkloze stel uit een verlaten boerendopje in Kansas is het leven eenvoudig en overzichtelijk. Toch wantrouwen ze de rust om hen heen. Greg: "Het lijkt rustig hier in het uitgestrekte land, maar volgens mij zitten we middenin het oog van een tornado. En daar is het altijd rustig. Denk maar terug aan 9/11. Wie rekende er op? Niemand toch?! Dus als ze op mij beginnen te schieten, kunnen ze dat beter maar goed doen, want ik schiet terug."

Cardioloog
Greg en Charlotte zijn typische Amerikaanse drop out’s voor wie de American dream al heel lang een lachwekkende utopie is. Die ochtend ontmoetten we het stel – op onze road trip over Route 77 – in een restaurant tien mijl verderop. Charlotte sjokte naar binnen met een enorme doos pillen onder haar arm. Ook hun bebaarde oom schoof aan voor een calorierijk ontbijt. Charlotte: “Ik heb veel gezondheidsproblemen en kom net bij de cardioloog vandaan. Mijn hart heeft kuren. Greg is ook niet gezond en we zijn allebei afgekeurd.”

Founding fathers
Het verhaal van de vriendelijke Greg en Charlotte stemt niet tot vrolijkheid. Misschien is het zelfs de kant van Amerika die we liever niet zien. Voor mensen als Greg en Charlotte is Washington heel ver weg en bereikt de retoriek van Donald en Hillary hen nauwelijks. Greg: “Maar ik ben wel trots op mijn land en de christelijke fundamenten waarop de founding fathers Amerika ooit stichtten. Ik zal altijd vechten om onze rechten te verdedigen."

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons