Tien Geboden leveren 850.000 dollar op

Oudste inscriptie Tien Geboden geveild

in Geloven

Een stenen plaat van zo’n 1700 jaar oud is in Californië geveild voor 850.00 dollar. De steen is de oudste ter wereld met een inscriptie van de Tien Geboden. De nieuwe eigenaar is verplicht de steen tentoon te stellen voor publiek.

De wit marmeren steen, zo’n 60 vierkante centimeter groot, is waarschijnlijk rond het jaar 300 voorzien van de inscriptie. De marmeren plaat werd gemaakt voor een synagoge in het westen van Israël, in de huidige stad Javne, en is in 1913 opgegraven. De tekst is opgetekend in Samaritaans schrift.

Toevoeging
Er staan 9 van de 10 geboden op de steen. Het 3e gebod: ‘Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet, want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan’ is weggelaten. In plaats daarvan voegden de Samaritanen een gebod toe om een tempel te bouwen op de berg Gerizim, dichtbij de stad Nablus.

De Samaritaanse gelovigen werd halverwege de jaren 400 verdrongen door de Romeinen. Waarschijnlijk is de synagoge in die tijd vernietigd, maar het is ook mogelijk dat de tempel later is vernietigd door moslims of kruisvaarders.

Erfgoed
De marmeren plaat hoort bij het nationale erfgoed van Israël en mocht op één voorwaarde worden verkocht: de steen wordt tentoongesteld in een museum.
David Michaels, directeur van Heritage Auctions: “De verkoop van deze steen betekent niet dat die wordt verstopt voor het publiek. De nieuwe eigenaar is verplicht om de steen tentoon te stellen voor publiek.”

Het beeld bij dit artikel komt van de website van Heritage Auctions. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons