Shane Claiborne: “Trump spreekt alle zaligsprekingen van Jezus tegen”

“Wat zou er gebeuren als christenen bekendstaan om hun liefde?”

‘Laat ons niet bekendstaan om de dingen die we haten. Laat ons liefde, blijdschap en vrede uitstralen. Laat onze liefde de grootste zijn.’ Dit gebed plaatste de christelijke activist Shane Claiborne op zijn Twitteraccount, vlak nadat Donald Trump tot winnaar is uitgeroepen van de Amerikaanse verkiezingen.

“Gaat Trump weer slaven van ons maken?” vroegen kinderen met grote ogen aan Katie Jo, de vrouw van Shane Claiborne. Deze ‘illegale’ kinderen uit de verpauperde achterbuurten van Philadelphia passen niet in het beleid van Trump. Juist tussen deze mensen wil Shane Claiborne wonen, samen met leefgemeenschap The Simple Way. Met zijn boek Hoe Jezus de wereld op zijn kop zet (en mijn leven ook) inspireert Shane duizenden mensen om hetzelfde te doen: niet alleen ‘mensen helpen’, maar ‘je leven delen’.

“Ik houd van Jezus, ik ben alleen niet zo gek op christenen”

Niet-christenen over Jezus

‘Trump is groter dan één man’
We spreken Shane op The Justice Conference in Amersfoort, een paar dagen na het verrassende nieuws van Trumps overwinning. Hij is er nog steeds “kapot van”. Na de verkiezingen heeft hij met tientallen andere christelijke leiders voor zijn land gebeden via een conference call (“Sommigen konden niet stoppen met huilen”). Dat juist zoveel christenen op Trump hebben gestemd, vindt Claiborne moeilijk te begrijpen. “Trump is groter dan één man,” legt hij zijn zorgen uit. “Hij belichaamt een fenomeen dat staat voor rijkdom, roem, macht en blank eigenbelang. Trump spreekt zo’n beetje alle zaligsprekingen van Jezus tegen. Ik wil niet oordelen, maar hoe kan het dat zoveel christenen Trumps antichristelijke waarden voor lief nemen?”

Racistisch en tégen homo’s 
Een paar jaar geleden las Claiborne een onderzoek, waaruit bleek dat hoe kerkelijker iemand is, hoe groter de kans dat hij racistisch, seksistisch, vóór de oorlog en de doodstraf, en tégen homo’s is. “Dat schokte me. Voor veel mensen heeft de naam evangelical – afgeleid van evangelie, dat goed nieuws betekent – een negatieve bijklank gekregen. Dit is hét moment om ons weer in te zetten voor de ‘gelukkigen’ uit Jezus’ Bergrede: de armen, de zachtmoedigen, de barmhartigen, de treurenden, wie zuiver zijn van hart, de vredestichters. We hebben al christenen heel hard een nieuwe taal nodig, met nieuwe woorden die weer richten op Jezus.”

“Hoe kan het dat zoveel christenen Trumps anti-christelijke waarden voor lief nemen?”

Komende week plaatst Claiborne daarom samen met een aantal andere christenen een brief in de New York Times. “Daarin willen we duidelijk maken dat de blanke evangelicals misschien het meest zichtbaar zijn in de media, maar ze zijn niet per se de meest representatieve groep. Gelukkig zien veel niet-christenen dat ook. Ze zeggen bijvoorbeeld: ‘Ik houd van Jezus, ik ben alleen niet zo gek op christenen.’ Gelukkig! Jezus overleeft de beschamende dingen die we in Zijn naam doen.”

Geert Wilders
Claiborne glimlacht als we hem vertellen over Geert Wilders, die – naast een vergelijkbaar kapsel – er ook soortgelijke politieke ideeën als Trump op nahoudt. Daar heeft hij meer Nederlanders over gehoord. Shane’s advies? “Hou vol. Er is een strijd gaande tussen liefde en angst. En die twee gaan niet samen. Die onrust in de samenleving kan een levensgevaarlijke neerwaartse spiraal veroorzaken. Kijk alleen al naar de toename van het aantal wapens in de VS. Maar hoe zou Nederland eruitzien als christenen bekendstaan vanwege hun liefde? Als je het zo bekijkt, kun je elke dag stemmen: stem met de manier waarop je leeft, met wat je eet en wat je koopt. Het gaat niet alleen om de verkiezingsdag, maar ook om de dag daarvoor, en de dag erna. ‘Wat zou Jezus doen?’ is helemaal geen gekke vraag.”

“Dit is hét moment om ons weer in te zetten voor ‘gelukkigen’ uit Jezus' Bergrede"

Jezus
Jezus heeft het leven van Shane op z’n kop gezet. Daarom is het ook niet verrassend dat hij véél liever over Hem praat dan over politiek. Maar wat hoopt hij dat Jezus tegen hem te zeggen heeft als Hij nu – hier in Amersfoort – zou binnenwandelen? Claiborne lacht verrast, vervolgens valt hij lange tijd stil. Waar hij eerst enthousiast en vurig praatte, begint hij nu bijna te fluisteren. “Ik hoop dat Hij zou zeggen: ‘Je hebt laten zien dat je echt van Me houdt. Je hebt Me in de gevangenis bezocht, je hebt Me als vreemdeling verwelkomd, je hield oprecht van Me.’ Dat hoop ik uit de grond van mijn hart.”

En wat zou je tegen Hem zeggen?
“Uw huid is veel donkerder dan ik dacht! Haha, just kidding. Ik zou zeggen: dank U wel. Bedankt voor wie U bent. Bedankt voor Uw leven. We hebben niet langer alleen maar woorden op papier, maar door U hebben we een idee wie God is. U heeft ons volmaakte liefde laten zien.”

Shane Claiborne sprak zaterdag 12 november op The Justice Conference in Amersfoort, om Nederlandse christenen te inspireren het vuur voor God brandend te houden. Hij heeft één simpele en praktische tip om dat te bereiken: blijf dicht bij Jezus, de Bron van het vuur.

Bekijk meer toespraken over gerechtigheid op de website van The Justice Conference.


Tekst: Arianne Ramaker

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons