"Recht doen draait om relaties"

Vandaag en morgen Justice Conference in Nederland

in Geloven

De Justice Conference staat voor de deur. Een weekend lang praten en meedenken over gerechtigheid. Marco van der Graaf is directeur van TEAR, de organisatie achter dit evenement, en legt in Open Huis uit hoe we dat grote woord ‘gerechtigheid’ dichterbij kunnen brengen.

Recht doen
“Het is zo’n zwaar woord,” geeft Marco toe. “Als je het verkleint naar ‘recht doen’, bedoel je dus ‘wat niet krom is’. Dan wordt het alweer iets simpeler. Maar waar het eigenlijk echt om draait is relaties. Als je gerechtigheid doet, dan zijn de relaties met mensen om je heen goed. En de relaties met de schepping zijn goed. En ook de relatie met God is goed. Als dat in balans is, dan is er sprake van recht.”

Eenzaamheid 
Helaas is dat nog lang niet overal in balans. Als we naar het nieuws kijken zien we elke dag wel onrecht langskomen. “Er is op wereldschaal veel onrecht in het verdelen. Sommige mensen hebben veel en anderen weinig. Voor een deel houden we dat ook zelf in stand en bevalt ons dat misschien wel. Daarnaast is er ook kleiner onrecht. Denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid.”

Stapje
Tijdens de Justice Conference op 11 en 12 november staat het thema Kom recht meemaken centraal. Daar worden nog veel meer voorbeelden van (on)recht besproken. Marco: “Er gaan een paar dingen gebeuren: je ontmoet mensen die ook enthousiast zijn om de wereld te verbeten. We gaan vieren wat er al wel aan recht gebeurt. En je kunt geïnspireerd raken. We geven praktische handreikingen over hoe jij een volgend stapje kunt maken.”

De Justice Conference is op 11 en 12 november in Ede en Amersfoort.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons