PKN laat God weg uit campagne

“De kerk is geen bastion van volleerde gelovigen”

in Christelijk Nieuws

De Protestantse Kerk lanceert in januari een postercampagne waarin God niet genoemd wordt. Dit leverde nogal wat kritiek op van mensen die vinden dat de PKN de weg kwijt is. Marloes Nouwens, woordvoerder van de PKN, reageert.

Tijdens de Maand van de Spiritualiteit (januari 2017) zijn bij veel protestantse kerken in Nederland posters en reclamezuilen zichtbaar. Op deze posters staan leden van de Protestantse Kerk met een uitspraak die bij hen past. Elk van de 6 posters stelt de vraag: “Geloven doe je in de kerk?”. De antwoorden die daarbij worden gegeven, zijn bijvoorbeeld: “Twijfelen ook”, “Troosten ook” en “Helpen ook”. Nadat maandag bekend werd dat God uit de campagne werd gelaten, barstte online de kritiek los.

In de uitzending van Dit Is De Dag op maandag liet reclamemaker Pieter Leendertse van communicatiebureau KesselsKramer weten dat hij het een beetje vreemd vond. “Als je een product aan de man wilt brengen, is dat ook wat je voor het voetlicht moet krijgen. God is de hoofdboodschap van de kerk, dus daar moet je volgens mij heel expliciet over zijn.” 

Ook op Twitter werd gereageerd. Predikant Ron van der Spoel vindt het “een enorme misser om te zeggen dat de PKN het in reclame niet meer over God heeft vanwege haar imago. God is de reden van je bestaan als kerk.”

Maar wat vindt de PKN zelf eigenlijk van deze kritiek?
“Er wordt nu heel erg gefocust op dat we iets weglaten, maar eigenlijk voegen we iets toe. Want God blijft. Daar doen we niets aan af en daar gaat het in de kerk ook gewoon over. Wij willen alleen mensen duidelijk maken dat het in de kerk ook over andere dingen gaat. En als je daarvoor wilt komen, dan ben je ook gewoon van harte welkom.” Marloes Nouwens, woordvoerder van de PKN, geeft aan dat de campagne gericht is op mensen die bang zijn dat ze alleen maar mogen komen als ze volleerd gelovig zijn. Op mensen die worden afgeschrikt door het idee dat de kerk een bastion van gelovigen is.

Kostbaar
Het kan volgens haar gebeuren dat mensen in een traditionele kerk belanden en dan zoiets hebben van ‘Waar ben ik nu terecht gekomen?’. “Maar dat hebben wij niet in de hand en is ook typisch iets protestants. We hebben 2000 gemeenten door heel Nederland en die zijn onderling behoorlijk verschillend. Het is een bewuste keuze geweest. God en geloof zijn niet geschikt als reclamecampagne, daar is het te bijzonder, kostbaar en persoonlijk voor. Het staat buiten kijf dat mensen in de kerk over God en Jezus horen. Maar wij willen duidelijk maken dat in de kerk ook ruimte is om na te denken en tot rust te komen.”

Media
In de media werd niet alleen negatief gereageerd. In dezelfde uitzending van Dit Is De Dag liet ook PKN-dominee Rebecca Onderstal weten wat ze van de opvallende afwezigheid van God in de campagne dacht: “De campagne gaat wel over God; maar het past niet bij de Protestantse Kerk om op een poster te gaan zetten wie God is en waar je in moet geloven.”

En Arie Kok reageerde op de tweet van Ron van der Spoel met: “Ik vind het een non-discussie. Een campagne hoeft geen preek te zijn. Als het maar nieuwsgierig maakt, de rest komt later”.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons