Paus voor het eerst bij Reformatie- herdenking

Katholieken en protestanten samen in Lund

in Christelijk Nieuws

Maandag werd in Zweden het Reformatiejaar geopend. Op 31 oktober 2017 is het 500 jaar geleden dat Luther zijn 95 stellingen publiceerde. Bij deze internationale opening in Lund was ook paus Franciscus aanwezig.

Nadat de protestanten in 1517 de katholieke kerk verlieten, was er eeuwenlang een slechte relatie tussen de twee stromingen. Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een paus deelnam aan een Reformatieherdenking. De dienst van maandag stond in het teken van dankzegging voor de Reformatie, schuldbelijdenis over de kerkscheuring en het leed dat lutheranen en rooms-katholieken elkaar door de eeuwen hebben aangedaan.

Gebed
Samen met de lutheranen vierde de paus het begin van de Reformatie in de kathedraal van Lund. Hij zei daar dankbaar te zijn dat de Reformatie ervoor heeft gezorgd dat de Heilige Schrift centraler staat in het kerkelijk leven. Tijdens de gebedsdienst sprak de paus een gebed uit waarin hij de Heilige Geest vroeg om ‘ons te helpen danken voor gaven die de Reformatie heeft gebracht’.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons