Onderzoek: "Kerkgangers leven langer"

Studie laat zien dat kerkgang gezond is

in Geloven

Onderzoekers van de universiteit van Harvard kwamen erachter dat kerkgang goed is voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid. Mensen die minstens één keer per week een religieuze dienst bezoeken, leven langer.

Volgens het onderzoek komt dit door de hoopvolle boodschap die de gemeenteleden meekrijgen tijdens christelijke diensten. Mensen met een sterk geloof hebben zelfs 57 procent minder kans op een depressie. Ook fysiek word je gezonder wanneer je regelmatig naar de kerk gaat. Je krijgt onder andere een betere bloeddruk, minder hartklachten en een beter immuunsysteem.

Bidden
Niet alleen kerkgang is goed voor je lichaam (en geest), ook bidden helpt je gezondheid. Mensen die elke dag bidden of mediteren, hebben veertig procent minder kans op een hoge bloeddruk dan degenen die dit niet regelmatig doen. Daarnaast is bidden goed voor je immuunsysteem.

De onderzoekers maken geen onderscheid tussen religies, maar geven wel aan dat de zelfmoordcijfers onder christenen en joden lager zijn dan die van andere religies. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons