Musicalacteur: "Zonder God had ik hier nooit gestaan"

Jonathan Vroege speelt in musical The Lion King

in Mediatips

Hij zag aanvankelijk weinig in de musicalwereld, maar liet zich toch overhalen een keer auditie te doen. Nu danst en zingt hij op het podium van het Circustheater in The Lion King. "Ik wil er biddend instaan."

Langzaam komt de rode zon op. "Nants ingonyama bagithi baba!" zingt een mandril. Deze beelden hebben miljoenen mensen wereldwijd gezien: de eerste minuten van de musical The Lion King. Jonathan Vroege (23) is er trots op dat hij deel uitmaakt van deze productie; hij is understudy (invaller) voor de hoofdrol Simba en speelt andere dierenrollen.

Uitzonderlijk talent
"Ik had nooit de intentie de musicalwereld in te gaan," geeft Jonathan toe. "Het overkwam me een beetje toen ik werd gevraagd auditie te doen voor een musicalproductie. Dat was nadat mensen me hadden gezien bij een optreden met de zanggroep van de HQ-school, een eenjarige, christelijke talentenopleiding. Eerst zei ik 'nee', maar mijn (toen nog) vriendin heeft me overgehaald om auditie te doen; zij is gek op musicals."

Zo eindigde hij als hoofdrolspeler in een groots opgezette amateurproductie van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, een musical over Jozef. Hij won er een grote prijs voor, de Pia Douwes Special Talent Award, een onderscheiding voor uitzonderlijk talent. "Die award heeft me veel gebracht. Uiteindelijk zelfs een plek in The Lion King."

"Ik zie er zelfs iets in van het verhaal van Jezus"

Emotioneel
"Ik kan me er helemaal ingooien," zegt Jonathan over die plek. "Het is een mooie, emotionele voorstelling. Ik zie er zelfs iets in van het verhaal van Jezus. Dus als ik de rol van Simba speel, neem ik dat element absoluut mee: hoe hij wordt verlaten door zijn vader en ten onder gaat om uiteindelijk weer terug te komen om de wereld te herstellen. Dat vind ik een van de sterkste momenten, aan het eind wordt het weer zoals aan het begin was: goed. Je zou kunnen zeggen: zoals God 'm bedoeld heeft. Die 'circle of life', daar kan iedereen zich in herkennen."

Maar de musicalwereld biedt niet alleen schoonheid, beseft Jonathan. "Het is een enorm intensieve tijd; zes dagen per week speel ik acht voorstellingen. Dat is ook niet eenvoudig voor mijn vrouw – ik ben afgelopen zomer getrouwd. Je ziet elkaar weinig; ik kom 's nachts thuis, en zij gaat 's ochtends weer weg. Maandag is mijn vrije dag en die is voor ons allebei heilig."

De musicalwereld is er ook een van glitter en glamour. Hoe sta je daar in?
"Daar denk ik uiteraard flink over na en ik heb het er met mijn vrouw over. Stel dat ik een romantische rol moet spelen, dan sta ik daar op het podium verliefd te spelen met een andere vrouw – dat is natuurlijk niet niks. Ik zal zeker grenzen stellen, als dat nodig is. Ik sta daar biddend in; ik geloof dat de wijsheid komt op het moment dat ik het nodig heb. Daarom is het mooi dat ik in deze rol mag beginnen. Ik hoef niet te zoenen en geen bedscènes te doen, dus ik kan deze rol met mijn hele hart spelen."

 

Tekst: Pieter-Jan Rodenburg
Beeld: Deen van Meer/Stage Entertainment
Video: Floris Petersen en William Roodbeen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons