‘Mijn hart ligt niet in de politiek’

Burgemeester wordt evangelist

in Geloven

Frans de Lange, burgemeester van Elburg, zegt per 1 februari 2017 zijn functie op. De burgervader wordt directeur van zendingsorganisatie Global Rize. “Ten diepste heb ik meer hart voor het evangelie dan voor de politiek.”

‘Burgemeester Elburg kiest voor evangelie’, kopte ‘De Telegraaf’. Ziet u dat zelf ook zo?
De Lange: “Die kop had ik niet zelf bedacht, maar hij klopt wel. Ik ga me volop bezighouden met de verspreiding van het evangelie.”

Vanwaar deze overstap?
“De politiek is ooit op mijn pad gekomen; ik heb me geroepen gevoeld om wethouder en later burgemeester te worden. Maar diep in mijn hart ben ik niet echt een politiek dier. Ik heb veel meer hart voor het evangelie.”

Had u deze keus dan niet veel eerder moeten maken?
“Nee, ik heb me nadrukkelijk geroepen gevoeld voor het openbaar bestuur en ben heel blij dat ik negen jaar burgemeester van Elburg mocht zijn. Nu voel ik de vrijheid om met die andere passie aan de gang te gaan. Ik ben al drie jaar voorzitter van de stichting Global Rize. Daardoor heb ik goed inzicht gekregen in de mogelijkheden die internet biedt in de wereldwijde verspreiding van het evangelie. En die zijn enorm. Daar word ik echt warm van. Dat ik daarvoor mijn baan moet opzeggen om een wat onzeker avontuur aan te gaan, is een klein offer dat ik breng.”

Wat gaat u het meest missen?
“Het aardige van het burgemeesterschap is dat je met mensen uit alle lagen van de bevolking te maken krijgt, in vreugdevolle en verdrietige omstandigheden. Dat is heel verrijkend voor mijn leven geweest. In die zin zal mijn netwerk nu wat eenzijdiger worden.”


Voordat de scheidend burgemeester aan de slag gaat bij Global Rize, treedt hij eerst zes weken op als persoonlijk assistent van Gert-Jan Segers. De Lange zal de lijsttrekker van de ChristenUnie tot aan de verkiezingen in maart begeleiden.

Bron: EO Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons