"Medewerker dacht te handelen in bedrijfsbelang"

Anne Westerduin over 'fraude' bij Groene Bijbel

in Geloven

Pas na de lancering van de Groene Bijbel op 23 november ontdekte uitgeverij Royal Jongbloed dat de Groene Bijbel toch niet op gerecycled papier is gedrukt. "Gek genoeg begrijp je ook wel weer hoe iemand tot zoiets komt."

In de persverklaringen die Jongbloed gisteren deed uitgaan sprak de uitgever van "interne fraude". Daarbij bleef onduidelijk of een medewerker persoonlijk voordeel heeft gehaald uit deze fout. Uit het interview van de directeur van de uitgeversgroep van Royal Jongbloed met met Omroep Friesland blijkt dat met 'fraude' wordt bedoeld dat de desbetreffende man een "bewuste fout" heeft gemaakt. 

Bedrijfsbelang
Volgens Anne Westerduin dacht de medewerker ook nog te handelen in bedrijfsbelang. Tijdens het productieproces bleek namelijk dat het onmogelijk is om een dundruk-Bijbel te maken op gerecycled papier. Uit het intern onderzoek blijkt nu dat de medewerker bewust de fout gemaakt heeft. Hij wist dat in de pers nadrukkelijk beloofd was dat de Groene Bijbel gedrukt zou worden op gerecycled papier van oude Bijbels. Hij heeft toen besloten om nieuw papier te gebruiken dat wel de "look and feel" heeft van gerecycled papier.

Bekijk het hele interview.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons