"Laatste christelijke hotel" gaat dicht

"Wifi belangrijker dan zingen bij het orgel"

in Christelijk Nieuws

Het naar eigen zeggen "laatste christelijke hotel van Nederland" gaat per 9 januari op de fles. Het aantal bezoekers van Eureka in Zeddam is de laatste jaren zo zeer gedaald, dat het hotel niet meer rendabel is. "Vroeger reden we op zondag met tien auto’s achter ons naar de kerk, de gereformeerde gemeente in Doetinchem. Nu hebben we één volger, of geen."

Hoteleigenaar Aart van Gent en zijn vrouw Lydia voelen zich in de steek gelaten door de "eigen mensen". Daarmee doelen ze vooral op de RD-lezers die in de afgelopen 40 jaar hotel Eureka bezochten. Maar dat is steeds minder geworden. En de bezoekers die wel komen geven steeds minder uit. "Mensen namen zelf een koffiezet­apparaat mee op hun hotelkamer. ’s Avonds kozen ze vaker voor water uit de kraan in plaats van een wijntje", zeggen ze in het Reformatorisch Dagblad.

Harmonium
De 'christelijke' kleur zit in alle vezels van het hotel. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je op zondag in- of uitcheckt. Ook wordt er stilte betracht voor en na het eten, gelezen uit de Statenvertaling en er is een boekenkast met christelijke lectuur. Op zondagochtend rijden de hoteleigenaren en de gasten gezamenlijk naar de kerk, de Gereformeerde Gemeente in Doetinchem. Na de kerkdiensten zingen de gasten psalmen bij het elektronische harmonium.

Ritmisch
Maar de vanzelfsprekendheid van deze gewoonten is ook in reformatorische kring aan het afbrokkelen. Steeds vaker ontstaat er discussie over de liederen die in het hotel gezongen worden: over het ritmisch zingen van de psalmen, of over het zingen van een opwekkingslied. Ook over het bijbellezen na de maaltijd is geen eensgezindheid meer. "We gingen de tafels één voor één langs, maar soms zeiden alle mannen geen vrijmoedigheid te hebben om uit de Bijbel te lezen. Als zich dan een vrouw aanbood, stond er weer een man op om duidelijk te maken dat dit niet kon."

Wifi
Naast de teruglopende inkomsten heeft het ondernemers-echtpaar Van Gent ook steeds meer moeite met deze veranderende reformatorische cultuur. Zelfs bij 70- en 80-plussers gaat de eerste vraag na binnenkomst over de toegang tot het internet. Voor de meeste bezoekers lijkt een goede Wifi belangrijker dan samen zingen, bidden of lezen uit de Bijbel.

Investeerder
Het hotel is nog niet failliet."We kunnen nog vijf jaar doormodderen en dan failliet gaan. Die ellende besparen we ons liever." Toen er een investeerder kwam die geïnteresseerd was in het hotel leek dat de beste oplossing. Afgelopen zaterdag werd het voorlopig koopcontract getekend. In april zou het hotel 40 jaar bestaan, maar dat wordt dus niet gehaald. 

Bron: Reformatorisch Dagblad
Foto: Website Hotel Eureka

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons