'Laat hen allen één zijn'

Nationale Synode vanuit Dordrecht

in Mediatips

Op 5 november 2016 vindt in de Grote Kerk in Dordrecht de Nationale Synode plaats. Een bijeenkomst waarmee de eenheid en verbondenheid met christenen uit vele geloofsgemeenschappen wordt gevierd en gedeeld.

Het ochtendprogramma begint om 10:30 uur. In de ochtend is net als in de middag ruimte gereserveerd voor een nieuw concept: church counseling. Aan de hand van acht video’s werden verschillende gemeenten en hun kerkelijke organisatie geportretteerd. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Nederlands Gereformeerde Kerken? Of de tussen de Unie van Baptistengemeenten en de Protestantse Kerk in Nederland? Hoe ziet hun kerkdienst in de plaatselijke gemeente eruit?

Worsteling
Tijs van den Brink zal het gesprek erover in goede banen leiden, geflankeerd door Katie Vlaardingerbroek. Katie Vlaardingerbroek, die zichzelf post-evangelisch noemt, stelt grote vraagtekens bij de legitimiteit en relevantie van de christelijke kerk vandaag. Haar worsteling met de kerk beschreef ze in het boek Omvergeblazen.

Prof. dr. Barend Kamphuis gaat verder in op de ‘verbondsgedachte’. Wat beoogt de Nationale Synode met een verbond? Wat zijn de mitsen en maren? En wat de mogelijkheden? 

Middagprogramma
In het middagprogramma laat band Trinity een ander gezicht zien van de protestantse liturgie, de church counseling met van den Brink en Vlaardingerbroek gaat verder en er zijn toespraken van burgemeester Arno Brok van Dordrecht en cultuurfilosoof Evert Jan Ouweneel. Hoogtepunt is een verdiepend gesprek met de Duitse bestsellerauteur Esther Maria Magnis, die veel indruk maakte met haar boek Mintijteer. Presentator en predikant Elsbeth Gruteke gaat met haar in gesprek.

Preses Karin van den Broeke van de Protestantse Kerk in Nederland, theoloog Eginhard Meijering (Remonstrantse broederschap) en Els van Dijk (Evangelische Hogeschool) gaan voor in de gebeden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons