Kerk viert Sint Pannekoek-feest

‘We zetten ons in voor de wijk’

in Christelijk Nieuws

De Koningskerk in Rotterdam viert vanavond voor het vierde jaar op rij het Sint Pannekoek-feest. Vrijwilligers bakken pannenkoeken en de eters betalen wat ze kunnen missen. “We vinden het leuk om ons als kerk op ludieke wijze in te zetten voor de wijk."

Pastor Joris van der Spek van de Rotterdamse Koningskerk: “We willen niet alleen kerk-zijn, maar ook iets meer betekenen. Wanneer je als kerk onderdeel wilt zijn van de samenleving, moet je leuke dingen doen. Op deze manier laten we zien dat we er zijn. We creëren een sfeer van saamhorigheid en gezelligheid.”  

"Speciaal voor vanavond is de kerk ingericht als kneuterig, oud-Hollands pannenkoekrestaurant." Mensen kunnen onbeperkt eten en drinken. Als ze weggaan, rekenen ze af wat ze kunnen betalen. Van der Spek: "De opbrengst gaat naar Stichting Jarige Job. Zij zorgen ervoor dat kinderen uit gezinnen met een kleine beurs een leuk verjaardagsfeestje kunnen vieren.”

Sint Pannekoek wordt als eerste vermeld in 1986 in de bekende strip ‘Jan, Jans en de kinderen’ van Jan Kruis. Op Sint Pannekoek bakt de vrouw des huizes een grote stapel pannenkoeken. Wanneer de heer des huizes ’s avonds thuiskomt, heeft iedereen een pannenkoek op zijn hoofd. Zij roepen hem tegelijkertijd toe: “Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!”

Wat begon als grap, groeit langzaam uit tot bekende traditie. Inmiddels is er ook een Nationaal Comité Sint Pannekoek. Kerken, studentenverenigingen of andere clubs die Sint Pannekoek willen vieren, kunnen voor tips en informatie terecht op de website.

Beeld: Joris van der Spek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons