‘Kerk Noord-Korea groeit, ondanks vervolging’

Noord-Koreaanse overheid dreigt met 'zee van vuur'

in Christelijk Nieuws

Al vele jaren staat Noord-Korea bovenaan de lijst met landen waar christenen worden vervolgd. Desondanks groeit het aantal christenen in Noord-Korea volgens Eric Foley, directeur van de in Seoul gevestigde organisatie 'Voice of Martyrs Korea'.

Uit recent onderzoek onder Noord-Koreaanse vluchtelingen blijkt dat bijna acht procent van hen wel eens een Bijbel heeft gezien. Achttien jaar geleden lag dit percentage nog op vrijwel nul. Steeds meer Noord-Koreanen bekeren zich tot het christendom, vertelt Eric Foley (Voice of the Martyrs Korea) aan het SDOK-Magazine Stem van vervolgde christenen. ”Ondergrondse christenen gaan ondanks alle gevaren trouw door met evangeliseren onder hun landgenoten. Daarnaast zien we dat ons werk van de afgelopen tien jaar vruchten afwerpt: Noord-Koreanen komen met het Evangelie in contact en worden door Gods Geest aangeraakt. Ze horen de getuigenissen van christenen en zien hoe het Evangelie hun leven verandert. Ook horen we over bijzondere genezingen, waardoor mensen in Jezus gaan geloven."

Zendingsschool
Deze groei ziet Foley ook aan de achtergrond van de Noord-Koreanen die de Underground University bezoeken, een zendingsschool voor Noord-Koreaanse vluchtelingen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul. “Van de huidige studenten was dertig procent al christen in Noord-Korea. Een paar jaar geleden gold dit voor bijna geen enkele student. De meesten kwamen tijdens hun vlucht via China voor het eerst met het Evangelie in aanraking en werden toen pas christen.”

Buitenlandse christenen
De Noord-Koreaanse autoriteiten zien de evangelisatie-activiteiten van de buitenlandse christenen als een grote bedreiging. Vorig jaar dreigde de overheid in Pyongyang met ‘een zee van vuur’ vanwege ballonnen met Bijbels die via Zuid-Korea naar Noord-Korea werden gestuurd.

De laatste tijd richt het regime in Noord-Korea daarom steeds vaker zijn pijlen op buitenlandse christenen, vertelt Foley: "Dit voorjaar werd de Chinese voorganger Han-Chung-Ryeol dood gevonden in het gebied dat grenst met Noord-Korea. Hij gaf hulp aan Noord-Koreanen die hun land probeerden te ontvluchten en vertelde hen over Jezus. Onbekenden hebben hem gedood en takelden hem zodanig toe, dat hij nauwelijks nog te herkennen was.”

Foley is ervan overtuigd dat Noord-Korea erachter zit. “Dit soort liquidaties kwam vroeger veel minder voor. De situatie voor christenen die Noord-Koreaanse vluchtelingen helpen is veel gevaarlijker geworden. In anderhalf jaar tijd zijn er vier Zuid-Koreaanse zendelingen gekidnapt in China. Ze worden nog steeds vastgehouden in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang in verband met hulp die ze aan vluchtelingen hebben gegeven. De Noord-Koreaanse inlichtingendiensten krijgen steeds meer de vrije hand om in China te opereren. Daarom zijn steeds minder Chinese kerken bereid om vluchtelingen te helpen.’’


Beeld: Bezoekers van het Museum of Natural History in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang kijken omhoog naar dinosaurus-skeletten.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons