Justice Conference: zo brengen deze bezoekers zélf recht

Praktische adviezen van conferentiebezoekers om rechtbrenger te zijn

Zo'n duizend mensen bezoeken vandaag de Justice Conference, een conferentie over 'een wereld zonder onrecht'. Maar hoe willen de bezoekers zelf eigenlijk zo'n wereld bereiken? Wat is ervoor nodig om een rechtbrenger te zijn?

Yvonne: "Beperkt of niet, iedereen kan steentje bijdragen"
“Met mijn man ben ik een initiatief begonnen om mensen meer te verbinden met de natuur in onze eigen omgeving. We leven in een veelkleurige wereld. We geven onder andere workshops zoals koken met geplukte kruiden en natuurlijke schoonmaakmiddelen maken. Daarnaast hebben we een eigen dorpstuin en een atelier waar ruimte is voor ontmoeting." Yvonne is ziek en steeds meer aan haar rolstoel gebonden. Ondanks alles houdt ze haar hoofd omhoog: “Ik denk dat ieder mens, beperkt of niet beperkt, zijn steentje bij kan dragen.”

Walter en Corina: "Gestreden om kinderen uit de gevangenis te bevrijden"
Walter: “Wij wilden graag eens horen wat de sprekers van deze conferentie te vertellen hadden. We werden verrast door alle jongeren die hier rondlopen. Ze hebben zoveel te vertellen! De wereld veranderen begint bij jezelf. Dat hoeft niet grootschalig, maar kan gewoon in je eigen omgeving. Jong en oud vullen elkaar aan: vandaag zijn er duizend bezoekers bij de Justice Conference. Die gaan allemaal een verschil maken.”

Corina: “Wij hebben jaren gewerkt in Uganda. Daar hielpen wij kansarme kinderen aan een fatsoenlijk leven. In Uganda is bedelen verboden, daarvoor worden kinderen in de gevangenis gezet. Wij hebben gestreden om tientallen kinderen uit de gevangenis te krijgen. Mijn tip om recht te doen? Blijf je bewust van alle zegeningen die je hebt, echte rijkdom zit van binnen. Vraag jezelf eens af: wat zou Jezus doen?”

Edwin en Charissa: "Zet Gods waarheid tegenover onrecht"
Edwin: “Ik ben lang politieagent geweest en weet hoe professioneel het werk van IJM (International Justice Mission, red.) is. In mijn werk ontmoet ik veel vluchtelingen die slachtoffer zijn van onrecht. Maar hoe kunnen wij recht brengen? Charissa en ik zijn een stichting begonnen die ex-gedetineerden helpt een nieuwe en waardige start te krijgen. Op deze conferentie zien we wat onrecht is, maar zien we ook de oplossingen? Wij hopen deel van de oplossing te zijn.”

Charissa: “Een spreker van IJM sprak pas in onze gemeente. Wij werden geraakt door het werk van IJM. Daarvoor las ik al een boek van Shane Claiborne. Ik zag in dat er zo veel positieve omdenk-manieren zijn om recht te brengen. Shane leerde ons om grotere waarheden van God tegenover onrecht te zetten. Toen we een e-mail kregen over deze Justice Conferentie, moesten we gaan.”

Erik en Ineke: "Wij hebben geld, maar zijn niet rijker"
Erik: “Wij zijn in Haiti geweest. We dachten dat wij zouden helpen, maar ontdekten dat deze mensen niet armer, maar rijker dan ons waren. De mensen daar hadden alleen maar dankpunten. Wij hebben dan meer geld, maar we zijn zeker niet rijker.”

Ineke: “Wij zijn betrokken bij de voedselbank en een inloophuis. Wil jij recht brengen? Behandel anderen dan zoals je zelf behandeld wilt worden. Op dit moment staan wij op een kruispunt in ons leven nu wij stoppen als voorgangersechtpaar van een gemeente. Hier hopen we geïnspireerd te worden door wat God met ons leven wil en kan gaan doen.”

Tekst: Jacob Vis
Beeld: Jacob Vis, Arianne Ramaker, Xander de Rooij

Bekijk alle video’s van de sprekers van de conferentie op de website van The Justice Conference.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons