Jezus nu officieel koning van Polen

President en Katholieke kerk vandaag aanwezig bij kroning

in Christelijk Nieuws

Zojuist is Jezus Christus officieel tot koning van Polen gekroond. De Poolse president Andrzej Duda en een afvaardiging van de Rooms-Katholieke kerk woonden de kroningsceremonie bij in de basiliek van de Goddelijke Barmhartigheid in Krakau. Pelgrims uit de VS, Canada en Duitsland waren onder de aanwezigen. De plechtigheid viel samen met het Christus Koning-hoogfeest, een jaarlijkse feestdag binnen de katholieke kerk.

Koning Jezus moet de Poolse troon delen met zijn moeder, Maria. Zij is door de Poolse koning Jan Kazimierz in de 17de eeuw tot koningin uitgeroepen.

Officieus
In 1997 en 2000 is Jezus ook al eens tot koning van Polen uitgeroepen, maar in die gevallen was het 'officieus': zowel de kerk als de president waren toen niet aanwezig bij de plechtigheid. De Rooms-Katholieke kerk was er niet alleen niet bij, ze was zelfs ronduit tegen de kroning.

Onbetamelijk
De Poolse bisschoppenconferentie had in 2008 nog laten weten dat de kroning van Christus 'onbetamelijk en onnodig' was. 'Je hoeft Christus geen koning te maken om hem op de troon te kunnen plaatsen', zeiden de bisschoppen toen. Begin dit jaar kwam de toestemming dan toch. Het idee om Christus symbolisch te kronen stamt uit de 12de eeuw, en keert sindsdien geregeld terug in de Poolse folklore. 

Secularisatie
Waarom de kerk nu wel om is, is niet helemaal duidelijk. Volgens sommige duiders is de secularisatie de aanleiding. in de Volkskrant zegt de antropoloog Stanislaw Obirek: "Minder dan 50 procent van de Polen gaat nog naar de kerk. Daarom grijpen de bisschoppen terug op deze middeleeuwse vorm van devotie. Ze zijn bang hun invloed te verliezen. Zo drijven de bisschoppen een wig tussen de liberale en fundamentalistische katholieken. Er zijn veel Polen die zich voor deze praktijk schamen."

Verslag van de kroning van Jezus

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons