"Ik ga ff bidden voor de rechters van Wilders"

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Ergens in Nederland zitten op dit moment een paar rechters heel diep na te denken. Ik hoop dat ze verder niks hoeven te doen de komende weken.

Er wordt nogal wat van die rechters verwacht: een wijs antwoord op de vraag of Geert Wilders schuldig is aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Het Openbaar Ministerie heeft een boete van vijfduizend euro tegen de PVV-voorman geëist. 


Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken dat hij wordt vrijgesproken. Duizenden mensen voelden zich beledigd door zijn uitspraken over minder Marokkanen en deden aangifte. En nog eens heel veel mensen, zoals ik, deden geen aangifte, maar dachten wel: wat ongelooflijk smakeloos om een hele bevolkingsgroep het gevoel te geven dat ze met te veel zijn. Dat je ze liever kwijt bent dan rijk. Dat ze hier niet gewenst zijn.


Wat betekent het als Wilders wordt vrijgesproken? Gaan dan niet veel meer mensen dit soort dingen roepen, ook over andere groepen? En gaan er dan nog meer molotovcocktails richting moskeeën? Wordt het gevoel van veel allochtone Nederlanders dat ze er niet echt bij horen verder versterkt? En waar leidt dat dan toe? Wat doet dat met de verhoudingen in ons land, die toch al verhit zijn? 

Nee, ik moet er niet aan denken dat hij wordt vrijgesproken.


Maar hé! Ik moet er ook niet aan denken dat hij wordt veroordeeld! Wilders is een politicus, een volksvertegenwoordiger! En wat hij zei, daar in dat Haagse café, dat vinden heel veel mensen! Zeker als je de nuance in aanmerking neemt die hij er later aan toevoegde: dat hij bedoelde dat hij minder criminele Marokkanen wilde. Een volksvertegenwoordiger die zijn volk niet meer mag vertegenwoordigen, die niet mag zeggen wat hij echt vindt, dat wil niemand. 

En wat betekent een veroordeling voor al die Nederlanders die het met Wilders eens zijn? Mogen die met z’n allen ook niet meer zeggen wat ze vinden? Worden die monddood gemaakt? En op welke manier beïnvloedt dat de verkiezingsuitslag? Wordt Wilders dan niet een martelaar van het vrije woord, die je juist wilt steunen vanwege de veroordeling? 

Ergens in Nederland zitten een paar rechters ontzettend diep na te denken. 
Ik schrijf maar niet op dat de maatschappelijke vrede van de komende jaren in hun handen ligt, want ze zouden er misschien zenuwachtig van worden. 

Ik weet niet wat jij normaal gesproken doet als je iemand wijsheid toewenst. Hem of haar van koffie voorzien? Een kaarsje branden? Een kaartje sturen? Gewoon even aan hem of haar denken? Ik zou zeggen: doe wat je kunt. Ik ga ff bidden voor de rechters van Geert Wilders.

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons