Honderden auto's voor vluchtelingen naar Binnenhof

"Wij gaan ze halen" overhandigt kentekens aan Klaas Dijkhoff

in Christelijk Nieuws

Ruim 200 auto's zijn vandaag naar het Binnenhof in Den Haag gereden om hun diensten aan te bieden aan de regering. Met de actie 'Wij gaan ze halen' willen de actievoerders de regering houden aan de belofte om maximaal 4000 vluchtelingen vanuit Griekenland in Nederland op te vangen.

Het aantal van ruim 200 auto's valt tegen gezien de eerdere aankondiging dat er 420 voertuigen naar Den Haag zouden gaan. Aan het eind van de dag blijkt dat er 280 nummerplaten kunnen worden overhandigd aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie.
Volgens de website van We Gaan Ze Halen hadden zich 456 bestuurders aangemeld voor de actie. Maar gisteren zei de gemeente Den Haag dat de actie met minder voertuigen moet worden gehouden. "We willen dat er met maximaal 350 auto’s wordt gereden. Daarnaast mogen de voertuigen niet allemaal tegelijkertijd vertrekken maar in kleinere groepen, met tussenpozen van twintig minuten", lichtte Van Aartsens woordvoerder Gerben van den Berg gisteren toe.

"Ongelooflijk blij"
Rikko Voorberg is tevreden met de opkomst en het verloop van de actie: "Ik ben ongelooflijk blij. Met een ontzettende hoeveelheid mensen en met iedereen die aansluit. Het enthousiasme van mensen die zeggen: dit willen we en dat willen we heel graag zo uiten, daar ben ik heel blij mee."

"Karig"
Er is veel gedoe over de aantallen. Rikko vindt onze schatting "karig". Hij heeft veel meer auto's gezien die meereden: 320. Een woordvoerder van de polite zegt tegen onze verslaggever dat hij 180 auto's heeft geteld op de verzamelplaats vanwaar de demonstratieve stoet naar Den Haag rijdt. Op hetzelfde moment schat een woordvoerder van de Wij Gaan Ze Halen de aanwezige voertuigen op 200 à 250.
De organisatie van de actie verwachtte gisteren al dat er door de beperkingen minder auto's zouden komen: "Wij kregen te horen dat we tussen 12 en 15 uur moeten rijden", zei organisator Suzan Doodeman gisteren. "Tegen onze chauffeurs hebben we steeds gezegd dat we vanaf 14 uur gaan rijden. Door deze wijziging kunnen er nog maar 150 chauffeurs meedoen."

Christelijk
Het initiatief voor We Gaan Ze Halen komt uit christelijke hoek, hoewel het geen exclusief christelijke actie is. In de promotie van de actie hebben vooral de Amsterdamse voorganger Rikko Voorberg en kunstenares Tinkebell zich laten zien. Meerdere progressieve christelijke voorgangers hebben zich aangesloten bij de actie. Vanaf donderdag kun je op deze site een video zien waarin onze redactie meereist met Jan Wolsheimer.

Ludiek
Tot nu toe heeft Nederland 600 vluchtelingen vanuit Griekenland opgenomen. Na de deal met Turkije afgelopen voorjaar is er in Europees verband afgesproken hoeveel vluchtelingen elk land moet opvangen. Nederland beloofde 4000 asielzoekers te plaatsen. De actievoerders gaan in eerste instantie naar Den Haag om de regering aan haar belofte te herinneren. Maar ze kondigden al aan desnoods zelf naar Griekenland te rijden om de beloofde asielzoekers op te halen. Met 456 auto's zouden een kleine 1400 vluchtelingen naar Nederland gereden kunnen worden. Later lieten de actievoerders weten dat de actie symbolisch en ludiek is, en dat het niet realistisch is om vluchtelingen echt per automobiel uit Griekenland te halen.

Tekst: KlaasJan Baas
Foto's: Floris Petersen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons