Hoe voorkom ik dat mijn dochter net zo onzeker wordt als ik?

5 tips van Eline Hoogenboom van Huis van Belle

in Geloven

Ik ben zelf behoorlijk onzeker in allerlei dingen, bijvoorbeeld op het gebied van werk en mijn uiterlijk. Ik vind het moeilijk dit niet over te brengen op mijn kinderen en vooral mijn tienerdochter. Hoe zorg ik ervoor dat ik niet mijn angsten en onzekerheden op hen overbreng?

Laatst was ik op een verjaardag, waar ik met een van mijn vriendinnen besprak hoe leuk het was dat ze (toch nog, na drie jongetjes) een dochtertje had gekregen. Dat dochtertje was ook aanwezig. Mijn vriendin vertelde hoe belangrijk ze het vond dat ze haar zelfverzekerd opvoedde, maar dat ze haar 4-jarige dochter al voor de spiegel had zien staan: “Ik ben wel een beetje dik, hè mam?” En dat terwijl ze als moeder zo haar best deed haar strijd met de kilo’s en die eeuwige heupen niet op haar over te brengen.
Een kwartier later werd op bloemige schoteltjes cheesecake geserveerd. “Heb je enig idee hoeveel calorieën hierin zitten?” vroeg mijn vriendin mij.

Doe wat je zegt
Ouders hebben vaak niet door hoeveel hun lieve grote of kleine wezentjes horen. En meer nog: zien. Practice what you preach (doe wat je zegt) is een van de belangrijkste waarden om kinderen een goede stevige opvoeding te geven. Zeg je tegen je dochter dat je haar prachtig vindt, maar ben je zelf continu aan het strijden met je gewicht? Niet echt practice what you preach. Moedig je je zoon aan die studie te gaan volgen die voor hem heel gedurfd is, maar durf je zelf niet die stap te zetten om je dromen te gaan volgen? Precies...

5 Tips

  1. Wees je ervan bewust dat niet alleen wat je zegt invloed heeft, maar ook wat je doet.
  2. Dit begint al jong: meisjes van 4 weten hoe ze een modellenloopje moeten doen, omdat ze dit zien op tv, in spelletjes, op internet, of bij de poppen in de speelgoedgids. Geef je dochter daar goede andere voorbeelden naast. Als je dat niet alleen kunt, vraag dan vriendinnen die wel tevreden zijn met zichzelf ook tijd met je dochter door te brengen.
  3. Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je zekerder wordt? Kan je man of je omgeving daar een rol in spelen? Wees niet bang om een goede coach of therapeut te zoeken, lees bemoedigende boeken en ga in de waarheid staan. Alle gedachten die je onzeker maken, zijn leugens.
  4. Tieners hebben het feilloos door als jij onzeker bent. Je bent daarin juist ook een spiegel in wat zij niet willen zijn. Het kan dus best zo zijn dat zij ervoor kiezen niet ‘die eeuwige onzekerheid van mam’ over te nemen.
  5. Niemand is helemaal niet onzeker. Probeer niet perfect te zijn. Juist je imperfecties maken je mooi. Ook als ouder.

Leestip: Lieve dochter, je bent waardevol (Carianne Ros, Ark Media)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons