Hoe blijft het gezond in mijn kerk?

Stoomcursus Praktisch Geloven #1

in Geloven

Wie Jezus wil volgen, zoekt vaak medevolgelingen. En die kunnen flink tegenvallen. Jezus’ grondpersoneel zijn brokkenpiloten. Hoe houd je het fris in je kerk? Nummer #1 in deze tiendelige stoomcursus Praktisch Geloven.

Het ligt voor de hand om, als je gelooft, medestanders te zoeken. Zo zitten we als mensen nu eenmaal in elkaar. Niemand is een eiland. Smurfenpoppetjesverzamelaars zoeken elkaar op. Gelovigen ook.

Zoek naar transparantie
Maar ja, er kan van alles misgaan in een kerk. Wat dat betreft is het net een gewone organisatie. Je kunt de problemen sorteren. De eerste soort problemen komt door ongezonde vormen van leiderschap.

In diverse kerken zie je leiders die maar blijven hangen en niet van hun stokpaardjes af komen. Leiders die zichzelf verrijken. Leiders die persoonlijke vetes uitvechten. Leiders die misbruik wegmoffelen. Hoe maak je de kans daarop minder? Voorkomen, dat is wat veel gevraagd voor mensen, maar verminderen kan vast wel.

Ik heb gemerkt dat kwaad woekert op stilte. Kwaad moet ondergronds blijven wil het ver komen. Kwaad wil gemaskeerd worden. En als je het dus wil verminderen, moet je precies het omgekeerde doen: transparant zijn, en preciezer nog: transparantie organiseren en de standaard maken.

Zoek dus een kerk waar het leiderschap regelmatig de kerkleden laat meedenken en open is over de dilemma’s. Zoek een kerk waar het leiderschap regelmatig zich laat vervangen en verversen. Zoek een kerk waar heldere protocollen zijn voor het geval misstanden en misbruik. Een goede kerk is van glas.

Zoek naar persoonlijk contact
Het tweede soort problemen ontstaat als je kerk je niet meer inspireert. Dat is geen nieuwe kwestie: in de Bijbel staat al een verhaal van een jongere die in slaap valt bij een preek van Paulus en zelfs uit het raam kukelt. Door de hele geschiedenis heen zie je pastoors en dominees klagen over wegblijvende schaapjes. Tegenwoordig is er alleen veel meer ander vermaak, dat de concurrentie aangaat met de kerk, en we zijn sociaal minder afhankelijk van de kerk, waardoor we ons er makkelijker van afsluiten.

Het gevolg is dat je harder moet werken bij een kerk te blijven, ook als die niet inspireert. Maar hoe doe je dat?

"Ik denk dat je het niet moet zoeken in betere diensten"

Ik denk dat je het niet moet zoeken in betere diensten. Jazeker, er zijn rampzalige preken en uitputtende rituelen, en in sommige gevallen moet je inderdaad overstappen. Het is denk ik voor iedereen beter als de vastgeroeste kerken leeglopen en de ongeïnspireerde voorgangers voor lege zalen staan.

Toch zullen diensten altijd op een dag saai zijn en tegenvallen. Geen voorganger kan elke keer inspireren. Ik heb zelf gemerkt dat persoonlijk contact onuitputtelijk is. Daar zijn we ook als mensen voor gemaakt. Niet om in bankjes in een rijtje te luisteren, maar om onder een boom te zitten en elkaar verhalen te vertellen. Nou goed, om een tafeltje dan.

Zoek in je kerk personen en groepjes op waarmee je je geloof kunt delen. Het is nuttig dat deze ook in beweging blijven, dus dat er mensen rouleren, zie de tip hierboven: dan voorkom je dat het bedompt gaat ruiken.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons