“Het leven is een lach en een traan”

Rita Renema zondag bij Andries

Ze heeft haar hele leven al te maken gehad met ziekte. Ze is geestelijk verzorger in een palliatief centrum en richtte samen met Arie van der Veer de stichting 'Als Kanker Je Raakt' op. Zondagavond gaat ze Rita Renema in gesprek met Andries.

Als klein meisje had ze al te maken met ziekte in de familie. Voordat Rita geboren was, hadden haar ouders al een dochter verloren. Later was er zelfs een moment waarop zowel haar vader, als haar broer en zus tegelijk in het ziekenhuis lagen. Toen ze 8 jaar oud was, lag haar broertje van 3 op sterven. “De dokter en de dominee werden erbij gehaald. En ik was nog maar 8, dus ik mocht er niet bij zijn, ik moest naar de buren. Dat wilde ik natuurlijk niet, dus ik ben toch naar die kamer gegaan. Ik zag mijn vader en moeder geknield voor het bedje van mijn broertje zitten. De arm van mijn vader om mijn moeder heen geslagen. Zij huilde: ‘Oh Heere, toch niet weer een kind’. Mijn broertje is uiteindelijk beter geworden, gelukkig.”

Verdriet
Dat beeld van haar ouders is Rita altijd bijgebleven en staat op haar netvlies gebrand. Het is voor haar het beeld van geloven in de praktijk. Geborgen in de liefde onderling en naar God toe. “Ook het verdriet hoorde erbij, ze deden het samen en met God. Dat hebben ze me geleerd en ik ben mijn ouders er nog altijd dankbaar voor.”

Bemoedigen
Rita is ervan overtuigd dat alles wat ze thuis meemaakte, een rol heeft gespeeld in haar verdere leven. Het was het begin van de roeping die God voor haar had. Ze vind het heerlijk om voor mensen te mogen zorgen, naar hen te luisteren en ze te troosten. “Onze stichting Als Kanker Je Raakt organiseert ontmoetingen voor lotgenoten, voor mensen die kanker hebben (gehad), voor ouders die een kind met kanker. Het kan zo helpend zijn om daar met elkaar over te praten. Je herkent dingen van elkaar en kunt elkaar enorm bemoedigen.” 

Weeën
Zelf heeft Rita ook drie keer kanker gehad. Toen ze voor de derde keer de diagnose te horen kreeg, kreeg ze een sms’je van haar dochter dat de weeën begonnen waren. “Dezelfde dag nog vierden we de geboorte van mijn kleindochter. Die lach en die traan horen bij elkaar. En gelukkig ben ik nu meer dan zes jaar verder.”

Ervaring
Uiteindelijk heeft haar eigen ervaring met ziekte Rita beter gemaakt in haar werk. Door de confrontatie met kanker is ze een betere geestelijk verzorger: “Ik durf dieper te luisteren, diepere vragen te stellen. Ik schrik niet zo snel. Het kan zich dus ook ten goede keren.”

Het hele verhaal van Rita horen? Kijk de uitzending van Andries (zondagavond 7 november 00.05, NPO2):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons