Haifa staat in brand

Noodtoestand afgekondigd

in Christelijk Nieuws

Op donderdagmiddag is in Haifa op twaalf plekken brand uitgebroken. Inmiddels woeden er meer dan 220 branden in het noorden van Israël. Tienduizenden mensen zijn uit die stadsdelen geëvacueerd. De sterke winden bemoeilijken het bluswerk. Reservisten zijn opgeroepen om het vuur te helpen bestrijden.

UPDATE (vrijdag 25 november):

Terwijl de geruchtenstroom over brandstichting toeneemt, heeft de Palestijnse Autoriteit hulp aangeboden bij het bestrijden van de alles verwoestende branden die het noorden en midden van Israël teisteren. Ook Egypte en Jordanië hebben inmiddels hulp aangeboden bij het bestrijden van de branden in Israël. Dat meldt Jonet.nl.
Er is inmiddels een klein aantal arrestaties verricht, maar het is verre van duidelijk hoeveel branden zijn aangestoken en hoeveel ontstaan zijn door de weersomstandigheden: langdurige droogte en een harde wind. De Israëlische veiligheidsdiensten waarschuwen dan ook voor overhaaste conclusies. Er is volgens woordvoerders geen duidelijk bewijs van grootschalige brandstichtingen. De harde wind zorgt er ook voor dat de bestrijding van de vuurzee in Haifa nog onvoldoende resultaat heeft, ondanks de vele brandweerkorpsen en blusvliegtuigen.

Veel blusvliegtuigen, ook uit het buitenland proberen de vlammen te bevechten die nu onder andere ook een tankstation naderen. Een school met 500 leerlingen moest worden geëvacueerd. Eén van de branden brak uit bij de centrale brandweerkazerne. 60.000 geëvacueerde mensen moeten worden ondergebracht; ze zijn in openbare buurthuizen opgenomen. Hoe lang ze hun huizen moeten verlaten is nog niet duidelijk. In de stad geldt tot woensdag de noodtoestand. Duizenden huishoudens zitten zonder stroom.

Clemens Lambermont uit Waalwijk vertrok een week geleden naar Haifa. "Downtown is het echt heel erg heftig. Het is zoals je altijd ziet in rampenfilms, maar dan in het echt," vertelt Clemens.

Het vuur in de Jeruzalemse bergen brandt nog steeds. De brandweer probeert uitbreiding van de vlammen naar autoweg te verhinderen. Vanochtend vroeg was er brand uitgebroken in de stad Modiïn; op een heuvel bij woningen en een winkelcentrum brandden bosjes en struiken. De bevolking werd gevraagd om in huis te blijven en de kinderen niet naar school te sturen wegens de sterke rookontwikkeling. 

Het vermoeden wordt steeds sterker dat het om brandstichting gaat. Men spreekt al over een 'vuur-intifada'. Inmiddels heeft de Israëlische politie vier Palestijnse mannen aangehouden die verdacht worden van brandstichting.

"Er is geen twijfel aan, dat dit een terroristische activiteit is bedoeld om de Staat Israël te schaden en de prachtige landschappen die het opbouwt", vertelde vice-minister van Defensie rabbi Eli Ben Dahan aan Arutz 7. "Ik twijfel er niet aan dat het om terreur gaat. Ze steken branden aan nabij Joodse gemeenschappen die nu in gevaar zijn".

In 2010 kreeg Haifa ook al te maken met enorme brandhaarden, de 'Carmel disaster'. Er vielen toen 44 doden.

Bron: Israeltoday.nl | i24news.tv
Foto: Twitter

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons