Groene Bijbel verpakt in plastic

Wat is er 'groen' aan de Groene Bijbel?

Deze week werd vol trots de 'Groene Bijbel' gepresenteerd in Utrecht. Een nieuwe 'doelgroepbijbel' met veel aandacht voor schepping en milieu. Maar hoe 'groen' is deze Bijbel zelf? En dan hebben we het niet over de kleur... Redacteur KlaasJan Baas test de nieuwe Bijbel.

Na een jongerenbijbel, straatbijbel, sportbijbel, metalbijbel, soldatenbijbel en vrouwenbijbel (ik vergeet er vast nog een paar) is er sinds deze week nog een 'doelgroepbijbel' bij: de 'Groene Bijbel'. De titel gaat niet over de kleur (hoewel de kleur 'groen' overheerst in deze Bijbel), en ook is het geen naslagwerk voor milieufreaks (als in 'bakbijbel'). Nee, dit is een 'normale' NBV-Bijbel (inclusief apocriefe boeken) met extra 'bonusmateriaal'.

Groene strepen
Er is in aangestreept en gearceerd, er zijn artikelen, uitgelichte bijbelteksten, natuurfoto's en persoonlijke portretten van 'groene christenen' toegevoegd. Bovendien is het papier van deze Bijbel voor 85% gedrukt op papier dat is gemaakt van gerecyclede oude Bijbels. "Met deze editie laten we zien dat de Bijbel een inspiratiebron is voor een 'groen', duurzaam leven", schrijft NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf in het begeleidende persbericht. 

Plastic
Helga Warmels wordt als eerste geportretteerd in de Groene Bijbel - nog vóór de schepping vertelt zij over haar 'afvalbewuste' manier van leven: "Als de broccoli in plastic zit, eten we bloemkool." Oei, denk ik. Dan zal zij niet blij zijn met deze nieuwe Bijbel: ik heb eerst het plastic folie van de Bijbel moeten verwijderen voor ik dit verhaal kon lezen. Voor mij een kleinigheid, maar ik weet niet of dat ook voor Helga geldt...

Haat-liefde
Toegegeven: ik sta een beetje sceptisch tegenover al die doelgroepbijbels. De eerste pogingen kunnen me nog wel bekoren: bijvoorbeeld de Jongerenbijbel en de Straatbijbel zijn regelrechte missionaire initiatieven, bedoeld om een nieuwe of afhakende groep weer aan het Bijbellezen te krijgen. Dat verdient alle lof en steun. Moeilijk bereikbare groepen omarmden een Bijbel in hun eigen taal en stijl.

Commercieel
Maar sinds het uitbrengen van de Vrouwenbijbel ben ik gereserveerder. Aan de uitvoering en de toon merk je dat niet langer het doel is om een onbereikte groep weer bij de Bijbel te brengen, maar dat er ook een commercieel motief meespeelt: hoe kunnen we nog méér Bijbels verkopen, ook aan mensen die al genoeg Bijbels in huis hebben? De Vrouwenbijbel richt zich op gelovige vrouwen die zich thuis voelen bij een bepaalde stijl en de Herziene Statenvertaling. De 'Groene Bijbel' richt zich op gelovigen die zich zorgen maken over het milieu en de zorg voor de schepping. Dat zijn mensen die al Bijbels in huis hebben, maar het belangrijk vinden om hun zorgen te laten zien door het tonen van deze 'Groene Bijbel'. Zowel de Groene- als de Vrouwenbijbel zijn manieren om je identiteit vorm te geven en te onderstrepen.

Journaal
Hoe meer Bijbels hoe beter, toch? Daar zit wat in. Een extra Bijbel in huis met een verleidelijk kaftje kan een extra zetje zijn om meer in de Bijbel te lezen. En misschien durf je zo'n 'Groene Bijbel' wat makkelijker aan je ongelovige milieu-vrienden te laten zien. En niet te vergeten: dankzij het uitbrengen van deze editie was de Bijbel weer eens in het nieuws en zelfs in het Achtuurjournaal.
Het is ook logisch dat het NBG commercieel handelt: het Bijbelgenootschap moet geld verdienen om haar activiteiten te kunnen blijven betalen. Twee jaar geleden plaatste het NBG de Nieuwe Bijbelvertaling en de Bijbel in Gewone taal achter een betaalmuur. Ook mocht de NBV niet meer via de populaire app YouVersion gratis verspreid worden. Ter rechtvaardiging vertelde het NBG geld nodig te hebben om nieuwe bijbelvertalingen te kunnen blijven maken. Overigens zijn beide vertalingen - na aanhoudende kritiek - nu wel weer gratis online te lezen.

Mager
Dat het NBG niet van de wind kan leven is een eerlijke overweging. Helaas lees ik daar in de promotie van de 'Groene Bijbel' niets over. Dat is jammer, want daardoor blijft het vaag wat wel het doel van deze Bijbel is. Om aan je mede-gelovigen te laten zien dat jij milieu belangrijk vindt? Of om te inspireren tot "groen en duurzaam leven" zoals Buitenwerf zegt? 

Kennelijk. Maar ik vraag me af of dat niet te mager en te 'milieuonvriendelijk' is om er een speciale Bijbel aan te wijden. De portretten en artikelen zijn leuk om een keer te lezen, maar horen eigenlijk niet thuis in een tijdloos boek als de Bijbel. En de groene streep in de kantlijn bij 'duurzame' Bijbelgedeelten is grappig, maar de selectie van 1654 teksten is zo ruim dat het ook weer niks zegt.

Glossy
Als je echt 'groen' wilt zijn in de praktijk, kan het een stuk milieuvriendelijker dan het uitbrengen van een 'Groene Bijbel': lees je oude Bijbel helemaal stuk (in plaats van te recyclen) en bundel alle artikelen en portretten in een Groene Glossy die je niet in plastic verpakt. Of nog beter: zet het als een e-magazine online - bijvoorbeeld op deze 'groene website' EO.nl/geloven ;-)

Tekst: KlaasJan Baas

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons