'Groene Bijbel' niet gemaakt van oude Bijbels

Bijbel uit de handel na fraude bij Royal Jongbloed

in Geloven

De vorige week gelanceerde 'Groene Bijbel' blijkt niet gedrukt te zijn op papier dat is gemaakt van gerecyclede oude Bijbels. Dat meldt uitgeverij Royal Jongbloed in een persbericht vandaag.

"Tot onze ontsteltenis ontdekten we de dag na de lancering van de Groene Bijbel dat we de belofte die we gedaan hebben met de Groene Bijbel niet waar kunnen maken. De claim dat de Bijbels gedrukt zijn op gerecycled papier en dat daarvoor de ingeleverde Bijbels zouden zijn gebruikt, blijkt onjuist te zijn", aldus Jongbloed.

Fraude
De uitgever heeft maatregelen genomen. Na een intern onderzoek waaruit blijkt dat er "intern fraude is gepleegd" is een medewerker op non-actief gezet. 
Het NBG is gisteren geïnformeerd. Jongbloed: "Wij beseffen dat we hiermee ook het Nederlands Bijbelgenootschap schade hebben toegebracht. Het spijt ons enorm dat we dat niet hebben kunnen voorkomen."

Heroverwegen
Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) zegt "diep geschokt" te zijn. "Wij nemen deze fraude hoog op, omdat deze bijbel uniek was mede door het gerecyclede papier", zegt Buitenwerf. "We hadden met Jongbloed het gebruik van dat papier afgesproken en we hebben dat in de publiciteit benadrukt. De oude bijbels die ons waren toevertrouwd, hebben we in goed vertrouwen ter beschikking gesteld aan Jongbloed. Het is onacceptabel dat die nu in het gewone recyclecircuit terechtgekomen zijn. Dit alles noodzaakt ons, onze relatie met Jongbloed grondig te heroverwegen."

'Groen' doel
De Groene Bijbel wordt uit de handel gehaald. "Voor de voorraad van 7.500 gedrukte exemplaren zoeken we een goede bestemming. De opbrengst van de reeds verkochte bijbels gaat naar een ‘groen’ doel", zegt Rieuwerd Buitenwerf. De teruggehaalde Bijbels worden in elk geval niet gerecycled, benadrukt een woordvoerder. Wat er precies mee gaat gebeuren is nog niet besloten. Mogelijk gaat een deel naar de 'Groene Kerken'. Ook zou het mogelijk blijven om de Groene Bijbel via de website van het NBG te bestellen.

Terugsturen
Jongbloed stelt alle kopers in de gelegenheid om hun Groene Bijbel terug te sturen. "Wat ons nu rest is het herstellen van vertrouwen. Daartoe stellen we alle exemplaren van de Groene Bijbel ter beschikking van het NBG. Alle kopers die al een exemplaar in huis hebben, stellen we in de gelegenheid om het aankoopbedrag bij retourzending van hun Groene Bijbel terug te ontvangen. Voor meer informatie verwijst de uitgever naar haar website.
De e-book-uitgave van de Groene Bijbel komt wel beschikbaar. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons