Geen ‘pais en vree’ rond Amy Grants nieuwste kerst-cd

Grote Amerikaanse aanbieder weigert verkoop 'Tennessee Christmas'

in Mediatips

Ze verkocht ruim 24 miljoen albums en is een van de bekendste gospelartiesten ter wereld: Amy Grant (1960). Nu haar nieuwste kerst-album is verschenen, laait in Amerika de discussie op of het wel “christelijk genoeg” is. Een van de grootste christelijke muziekaanbieders oordeelt negatief en verkoopt ‘Tennessee Christmas’ niet.

Wat is precies de kritiek op haar zesde kerst-album?
Muziekjournalist: Leon van Steensel: “Het is goed om te bedenken dat het om één bepaalde winkelketen gaat, LifeWay Christian Resources van de Zuidelijke Baptisten. Hun beslissing om het album niet in het assortiment op te nemen, werd begeleid door de mededeling dat het ‘niet christelijk genoeg’ zou zijn. Vrij vaag, dus.”

Heeft Amy Grant er zelf al op gereageerd?
“Ja, op Facebook. Ze benadrukte dat we als christenen met z’n allen ‘het verhaal van het geloof beleven’. En: ‘Ik respecteer deze beslissing van LifeWay; zij hebben het recht dit te besluiten. Laten we daar met elkaar overheen stappen.’ Ze deed ook duidelijk een oproep aan haar fans om geen ‘tegenboycot’ te starten.”

Bewogen carrière

Amy Grant, die vandaag haar 56e verjaardag viert, won de afgelopen jaren maar liefst zes Grammy’s en tweeëntwintig Dove Awards; ze is sinds 2003 opgenomen in de Gospel Music Hall of Fame en verkocht ruim 24 miljoen albums, met grote hits als ‘Lead me on’ en ‘Baby Baby’. Ze zal hier dus niet wakker van liggen? “Haha, als het daarom gaat zeker niet,” reageert Leon. “Maar het is wel iemand die een vrij bewogen carrière heeft gehad. Ze was jarenlang de gevierde koningin van gospelmuziek; eind jaren negentig kwam daar opeens de grote schok: haar huwelijk met muzikant Gary Chapman stopte. Ook dat zorgde voor boycots en dergelijke. Maar sinds een jaar of tien is ze weer helemaal terug in de gospelmuziek.”

Toen ze in 1991 het popalbum ‘Heart in Motion’ uitbracht, lag ze ook al onder vuur.
“Klopt. Dus het argument ‘het is niet christelijk genoeg’ is al vaker genoemd. Maar ja: wat is het criterium? ‘Heart in Motion’ was de eerste crossover-plaat, zoals dat heet: een album dat ook in de reguliere hitlijsten goed scoort. Het was een mix van algemene thema’s – liefde, acceptatie, maar ook kindermisbruik – en liedjes waarin het geloof in Jezus expliciet aan de orde kwam, zoals ‘Hope set high’. Ondanks dat besloot men toen ook: het is niet christelijk genoeg…”

Oude discussie

Wat volgens Leon een bijzonder eigenaardige redenering is. “Want als je Tennessee Christmas niet christelijk genoeg vindt, waarom heb je dan wel ‘The Spirit of Christmas’ in het assortiment, de nieuwe kerstplaat van Michael W. Smith? Daar staat de Kerstman op het dak, de soundtrack van ‘Home Alone’ staat erop, het nummer ‘White Christmas’. Bijna exact hetzelfde concept! De ironie is: Amy Grant speelt samen met Vince Gill en Michael W. Smith op diezelfde plaat.”

Is zo’n discussie uiteindelijk goed of slecht voor de verkoopcijfers?
“Het levert haar in ieder geval heel veel publiciteit op, en je kent waarschijnlijk de gevleugelde uitspraak: ‘Ook slechte publiciteit is goede publiciteit.’ In dit geval is het niet eens echt zo slecht, denk ik. Het heeft een oude discussie nieuw leven ingeblazen: wat maakt muziek wel of niet christelijk? Dat alleen al lijkt me winst. Amy Grants manager heeft in een landelijke krant, The Washington Post, een positief redactioneel stuk met haar eigen visie hierop geschreven. Zonder de controverse was dit nooit geplaatst.”

Heb je het album zelf al beluisterd?
“Jazeker.”

En, is het ‘christelijk genoeg’?
“Daar zeg ik volmondig ja op! Er staan voluit christelijke nummers op, zoals ‘Joy to the world’ en ‘What Child is this?’ Maar als je wilt gaan ‘turven’, zoals LifeWay kennelijk doet… dat werkt gewoon niet.”

In Nederland wordt ‘Tennessee Christmas’ gedistribueerd door 316 Europe.

Wat vind jij? Check Amy's lyrics hier (scroll omlaag voor de teksten van haar nieuwste album).

Tekst: Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons