Geen kunst

Blog van TimZingt

“Ik heb de boodschap gemist in je voorstelling.” Met enige regelmaat komt er een beetje zurig iemand naar me toe met deze mededeling. Meestal gepaard met een blik van jongen-nou-heb-je-zoveel-talent-gekegen-en-nou-vergooi-je-het- op-deze-manier.

Ik heb altijd de neiging om te antwoorden dat je voor 'boodschappen' naar de supermarkt moet gaan.
Het is oneerlijk. Je zegt toch ook niet tegen een caissière: “Nou heb je zo mooi zegeltjes gescheurd, maar ik heb geen boodschap gehoord. Gemiste kans, meisje!” Dat zou raar zijn. Een christelijke bakker bakt toch niet alleen maar avondmaalsbrood? Ik maak kleinkunst en die (s)preekt voor zich.

Maar voor kunstenaars gelden blijkbaar andere regels. Christenen en kunst vormen überhaupt een spannend huwelijk. Vaak ontaardt christelijke kunst in schaamteloos kitscherige propaganda. Ik heb heel veel slechte kunst gezien waarin een goede boodschap zat. Maar het bleef slechte kunst.

Hoe moet je het dan zien? Philip Yancey schrijft in zijn nieuwe boek Terug naar Genade over de rol van de kunstenaar. Volgens Yancey verwachten christenen te veel van kunst. Kunst is subtiel: het verlicht de weg, maar niet als een lamp. Zij maakt de kloof zichtbaar, maar legt geen brug. Veel christenen zien kunst als een manier om de boodschap die ze willen overbrengen te verhullen. Ze beschouwen de kunstenaar als een inferieur soort prediker. Maar kunst heeft een eigen, unieke rol. Kunst is geen preek, geen propaganda. Juist daarom kan de kunstenaar in een tijd waarin mensen allergisch zijn voor gepreek van christenen een brenger van genade zijn.

Hoe dan? Kunst schept ruimte. Je ontsnapt voor even uit het gewone leven. Kunst is als een icoon om naar de wereld te kijken, om je in te verliezen en je innerlijk te vormen. Het zet de genadeloze tijd even stil en maakt ruimte in een mooie grap, een prachtig schilderij, een schitterend lied. En in die kleine ruimte kan zomaar iets gebeuren tussen kunst en kijker. Daar blijft de bedoeling van de kunstenaar vaak buiten. Kunst schept een wereld op zich waarbinnen ik niets extra’s te verkondigen heb. Dat doe ik dan ook niet. Daar is trouwens geen kunst aan.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons