Een jaar na Bataclan

Kerken laten kansen liggen

in Christelijk Nieuws

Ongewild werd Saïd Oujibou, voorganger van een evangelische kerk in Parijs, betrokken bij de nasleep van de aanslag op Bataclan: zijn neef was een van de aanslagplegers. Inmiddels is hij betrokken bij het deradicaliseren van moslims en biedt hij hulp aan vluchtelingen. Hij wil dat samen met kerken doen, maar deze laten het afweten.

Op het moment dat de aanslag op 13 november 2015 in Bataclan plaatsvond, zat Saïd Oujibou met zijn gezin, een nicht en haar man op nog geen kilometer afstand in een ander theater. Zij konden de geweerschoten horen en meenden toen nog dat er in de buurt vuurwerk afgeschoten werd. Helaas bleek al snel dat zich vlakbij hen een groot drama voltrok. In de dagen die daarop volgden raakte Saïd steeds verder betrokken bij de nasleep van het drama in Bataclan. Een van de aanslagplegers bleek een neef van hem te zijn. Daags na de aanslag werd hij hierop door een journalist aangesproken. Ook de Franse Antiterreurbrigade had interesse in zijn verhaal. Hoewel Saïd en zijn vrouw christen zijn en op geen enkele manier bij de aanslag betrokken waren, werden zij stevig aan de tand gevoeld. Deze gebeurtenissen grepen hen erg aan. Saïd koos ervoor om te antwoorden met woorden van hoop, liefde en vergeving.

Saïd ziet dat de sfeer in Frankrijk nog steeds erg gespannen is. Veel vluchtelingen die onder andere uit Afghanistan, Irak, Syrië en Somalië komen, hebben hun toevlucht in Frankrijk gezocht. Grote groepen zwerven door Parijs en hebben geen onderdak. Ook is de dreiging van nieuwe aanslagen nog niet geweken.

Strijd tegen radicalisering
In het afgelopen jaar is deze Parijse voorganger zich steeds meer bezig gaan houden met de strijd tegen radicalisering van moslims: „Ik heb daarom met aan aantal regeringsleiders en universiteiten in het Midden-Oosten contact gehad. Ik ben ervan overtuigd dat het gewelddadige extremisme bij de wortel aangepakt moet worden. Om dat te kunnen doen moeten sociale en economische omstandigheden van mensen worden verbeterd.” Oujibou is bij verschillende conferenties betrokken over de oorsprong van moslimterrorisme en  de manier om te deradicaliseren. Ook nu vindt er zo’n conferentie plaats, waar ook 300 moslims bij aanwezig zijn.

Praktische hulp
Saïd houdt zich ook heel praktisch bezig met de vluchtelingen die in Frankrijk zijn neergestreken. Hij vertelt: "Deze mensen hebben voeding, kleding en onderdak nodig. De contacten met vluchtelingen bieden mogelijkheden om hun over het christelijke geloof te vertellen. In Frankrijk komen veel moslims tot geloof in Jezus Christus. Ik zie dat het oprechte bekeringen zijn. Vluchtelingen veranderen daadwerkelijk. Ook zijn er mensen die door God van hun trauma’s genezen worden. De deuren naar moslims gaan steeds verder open."

De kerk laat het afweten
Het doet Oujibou pijn dat veel evangelische kerken in Frankrijk zich in hun comfort zone terugtrekken en zich vooral met hun eigen theologie bezighouden. “Evangelische kerken bekommeren zich niet om de vluchtelingen. Er zijn veel migranten op straat, in de kou. Geen enkele kerk nodigt hen uit om te komen, de katholieke kerk uitgezonderd. Zij helpen ons een beetje.” Hij vindt dit schrijnend, omdat de Bijbel juist zegt dat je de vluchteling moet kleden en eten moet geven. Graag zou hij meer ondersteuning ontvangen. “We gaan de koude maanden in. Er is behoefte aan dekens en tenten. Als deze hulp niet uit Frankrijk komt, dan mag deze ook uit Nederland komen...”

beeld: ANP

Lees ook: "Mijn neef pleegde aanslag Bataclan"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons