Een Duplo-toren voor God

Zo organiseer je een succesvol gezinsmoment

in Geloven

Als het vroeg donker wordt en de avonden langer lijken te duren, is dat een mooi moment om als gezin bij elkaar te kruipen. Tijd voor ouderwetse gezelligheid! Maar hoe pak je dat aan? Twee gezinnen vertellen over hun ‘gezinsmoment’.

Ze hebben een kast vol met spelletjes. In de vakantie pakken Marrit en Emiel van Lith-Jongeling er elke dag wel een van 
de plank. Ze doen een spelletje met de kinderen (8 en 4), maar ook samen. Yahtzee, Regenwormen of Monopoly. Zelfs de jongste van 4 jaar doet daaraan mee: “Hij snapt het al heel goed.” 

Naast de vakanties reserveren ze één keer in de twee weken een zondagmiddag om spelletjes te doen. Marrit beschouwt dit als echte quality time met haar gezin. De kinderen kijken ernaar uit en staan van tevoren te springen om ‘smikkelbakjes’ klaar te maken. Want dat hoort er helemaal bij, vertelt ze. “Het is leuk om als gezin iets samen te doen. Wij hechten sowieso veel waarde aan gezinstijd. Soms gaan we fietsen of maken we een wandeling. We genieten ervan en bouwen zo samen herinneringen op. De spelletjesmiddag is echt een traditie geworden. Het leuke is dat je ondertussen samen aan het kletsen bent. Voor onze oudste werkt dat heel goed; hij kan dan makkelijker vertellen over wat hem bezighoudt. Zo’n middag werkt samenbindend en is gewoon heel huiselijk.” 

Rondom de Bijbel 
In het gezin van Julian Bossenbroek (30) ziet het gezinsmoment er heel anders uit. Ze heeft samen met haar man Adriaan vijf kinderen tussen de 8 jaar en 10 maanden. Sinds twee jaar hebben zij op zondagmiddag een gezinsmoment rondom de Bijbel. “Ik wil mijn kinderen heel graag meer over God leren. Ik heb dat zelf gemist in mijn jeugd. Thuis werd er niet veel over gesproken. Natuurlijk horen mijn kinderen de Bijbelverhalen in de kerk of op school, maar ik merk dat de toepassing daarin nogal eens ontbreekt. En bovendien vind ik dat niet de kerk of de school, maar ik als ouder in de eerste plaats verantwoordelijk ben voor de overdracht van geloofszaken.” Met het gezinsmoment probeert Julian daar heel praktisch handen en voeten aan te geven.

God en Duplo
Samen met de kinderen bidden en zingen ze. Julian bereidt een korte introductie voor op het door haar gekozen thema, dat ze bijvoorbeeld inleidt met handpoppen
 of een proefje. Dan vertelt ze het Bijbelverhaal en daar gaan ze vervolgens creatief mee aan de slag. “Zo hadden we het een keer over de tekst ‘Uw trouw reikt tot de wolken’. De kinderen mochten van Duplo een toren bouwen. Bij elk blokje vertelden ze waar ze goed in zijn. Daarna gingen we een toren maken voor God. Nu vertelden ze wat Hij allemaal kan en natuurlijk werd die toren veel hoger. We hebben ook wel eens een speurtocht door het huis gedaan dat aansloot op het verhaal van Abraham.” Julian: “Wij vinden het gezinsmoment belangrijk omdat de kinderen op deze manier al heel jong leren te praten over én met God. Juist in deze tijd, waarin kinderen veel minder beschermd opgroeien en al jong keuzes moeten maken, is dat van belang. En voor ons allemaal geldt dat onze band met God én met elkaar wordt versterkt.”

"Ga barbecueën in de winter en heb lol met elkaar"

Kostbaar 
Rob Hondsmerk is directeur van Stichting Generatio en psycholoog. Een van
de belangrijkste dingen die zijn stichting doet, is ouders toerusten in de (geloofs) opvoeding van hun kinderen. “Hoe je ook vorm geeft aan een gezinsmoment, het is sowieso kostbaar. Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om tijd te reserveren voor het gezin. Terwijl het de onderlinge band enorm versterkt. Als psycholoog ontmoet ik veel cliënten die de ouderwetse gezelligheid niet kennen uit hun jeugd. Dat ervaren ze als een gemis. Wanneer je als gezin samen optrekt, leer je te dienen, elkaar op te bouwen en elkaar te bemoedigen. Dat zijn belangrijke elementen!” 

Samen gamen
Wat Rob betreft gaat het bij een gezinsmoment niet om wat je als ouder leuk vindt. “Je doet het voor je kinderen, zodat zij leren hun vertrouwen op God te stellen. Ook door een spelletjesavond kunnen ze ontdekken wie God is. Verdiep je daarom in de leefwereld van je kind en ga eens samen met je dochter of zoon gamen. Doe er moeite voor. En denk eens out of the box: ga barbecueën in de winter en heb lol met elkaar! Ik krijg bij de cursus Family Builders weleens het commentaar dat het allemaal veel tijd kost. Maar wat is er belangrijker? Een tevreden baas of een kind dat veiligheid en eigenwaarde opbouwt? 

Tekst: Arenda Vermeulen
Beeld: TinekeWerkt

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons