Drie dominees in eigen 'glazen huis'

6 dagen in een kerststal

in Mediatips

In de week voor Kerst sluiten drie dj’s van 3FM zich een week lang op in een glazen huis om geld op te halen voor een goed doel. Dat kunnen wij ook, dachten de predikanten Sjaak Visser en Antonie Holleman uit Zaandam. De twee voorgangers, plus een ‘mystery guest’, betrekken in dezelfde week hun eigen ‘glazen huis’, een pand in Koog aan de Zaan.

Geen drie dj’s, maar drie dominees. Is dit de christelijke variant van Serious Request?
“Misschien wel,” reageert PKN-predikant Sjaak Visser. “Toen we als kerken in Zaandam nadachten over de vraag hoe we Serious Request konden steunen, dachten we: vasten hoort ook bij de christelijke traditie, dus waarom zetten we niet gewoon drie dominees bij elkaar in een glazen huis? Uiteindelijk zitten twee dominees zes dagen lang in het pand, en hebben we een roulerende mystery guest – een predikant of bijvoorbeeld jongerenwerker –, die steeds 24 uur voor zijn of haar rekening neemt.”

De week voor Kerst zijn predikanten toch altijd heel druk?
“Dat klopt. Daarom kon een aantal collega’s niet meedoen. Maar ik had dit jaar het geluk dat ik die week minder druk ben. Ik heb nog nooit zes dagen achter elkaar gevast, maar ik heb begrepen dat je allerlei spirituele inzichten opdoet. Dus ik ben heel benieuwd; het lijkt me een inspirerende uitdaging. Wie weet kan ik in de dienst op kerstavond, waarin ik voorga, wel delen wat ik die week ontvangen heb.”

Welke activiteiten zijn er in jullie ‘glazen huis’?
“Het pand waar we in zitten, Zuivere Koffie in Koog aan de Zaan, wordt omgebouwd tot een kerststal, waar iedereen de hele dag langs kan komen voor een kopje koffie, gezelschap of een goed gesprek. Maar we beginnen zondag 18 december met een Top2000-dienst. Iedere avond lezen we een kinderkerstverhaal voor en verder draaien we elke avond een film of muziek. De bedoeling is dan natuurlijk dat mensen vervolgens een bedrag overmaken naar het goede doel.”

Wat is jullie streefbedrag?
“We hebben een streefbedrag van tienduizend euro. Dat moet haalbaar zijn. En als het meer wordt: prachtig.”

Bron: Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons