Dit is de langverwachte trailer van Martin Scorsese’s ‘Silence’

Film belicht christenvervolging in het 17e-eeuwse Japan

Filmliefhebbers hebben lang moeten wachten op de trailer van de nieuwste film van regisseur Martin Scorsese. ‘Silence’, op voorhand al getipt als potentiële Oscarwinnaar, is gebaseerd op de gelijknamige roman van Shusaku Endo uit 1966.

‘Silence’ (trailer) vertelt het aangrijpende verhaal van twee Portugese jezuïetenpriesters (gespeeld door Adam Driver en Andrew Garfield), die in het gesloten Japan van de 17e eeuw op zoek gaan naar een vermiste missionaris, Ferreira (Liam Neeson), hun voormalige mentor. Ook willen ze hier het Evangelie verspreiden. Al snel merken ze hoe gruwelijk en fanatiek christenen – 'gewone gelovigen' en vooral priesters – in Japan worden vervolgd. Tot hun verbijstering ontdekken de twee dat hun vroegere leermeester het christelijke geloof heeft afgezworen. En dan slaat ook bij hen de twijfel keihard toe. Waarom zegt en doet God niets? Is Hij er wel?

Drie uur en vijftien minuten

Martin Scorsese speelt naar verluidt al vanaf 1990 met het idee voor deze film, die eind deze maand in première gaat in het Vaticaan en daarna ook elders in de bioscoop zal komen. Volgens diverse bronnen moest de plot flink worden ingekort. Desondanks zou 'Silence' nog altijd zo’n drie uur en vijftien minuten gaan duren. Al sluiten insiders niet uit dat de regisseur er toch nog wat van af weet te snoepen.

Historische feiten

De Japanse auteur Shusaku Endo (1923-1996) geldt als een van de grootste Japanse naoorlogse schrijvers. Hij baseerde zich voor zijn boek op historische feiten. In de 17e eeuw kwam er, na een aanvankelijke bloeiperiode van het christendom in Japan, een uitzonderlijk wrede vervolging van gelovigen op gang. Die kostte aan duizenden mannen, vrouwen en kinderen het leven. Zij werden – onder meer – ondersteboven boven een put gehangen tot ze een zeer pijnlijke dood stierven, in rieten matten gewikkeld en in zee geworpen, of aan kruisen bevestigd om te worden verzwolgen door de opkomende vloed.

‘Ik ben in deze wereld geboren om door jullie vertrapt te worden’

Het gelaat van Christus

De roman – en dus ook de film – draait onder andere om de vraag of het christelijke geloof wortel kan schieten in de (weerbarstige) Japanse cultuur. Een kernmotief in ‘Stilte’ is het gelaat van Christus. Dit gelaat stond afgebeeld op de zogenaamde fumie: een houten plank waarop christenen moesten trappen om te ontsnappen aan marteling en executie. De titel verwijst naar de (schijnbare) stilte van God zelf. Een sleutelzin uit de roman vormen deze woorden van Christus, die Hij spreekt als een van de hoofdpersonen zijn voet optilt om deze op Zijn gelaat te zetten: “Trap maar. Trap maar. Ik ken de pijn in je voet het allerbeste. Trap maar. Ik ben in deze wereld geboren om door jullie vertrapt te worden.”

Verder lezen en kijken:

1. Op Imdb.com zijn 23 afbeeldingen n.a.v. ‘Silence’ te zien.

2. Tjerk de Reus schreef een interessant achtergrondartikel over ‘Stilte’, als nawoord van de heruitgave van uitgeverij Kok. Citaat: “Het zwijgen van God wordt gesymboliseerd door de oneindige, grauwe en troosteloze zee en de wolken die steeds de hemel onzichtbaar maken.”

3. The New York Times plaatste deze week een groot achtergrondverhaal over dit filmproject van Martin Scorsese (gratis te lezen).

Tekst: Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons