Dingetje (2)

Blog van Annemarie van Heijningen

“Schrijf niet over je dingetje.” Man en meelezers waren unaniem in hun oordeel. Meestal luister ik, dit keer niet. Al weet je van tevoren: een aantal lezers slaat op drift met je verhaal.

Je benoemt je scoliose, en men behandelt je als zielenpiet. Je vertelt over een dingetje, en men ziet je als geschift. Bovendien bericht Google ernstige dingen over het dingetje. Een aantal van u heeft dat gelezen en vervelende conclusies getrokken. 

Vergis u niet. Je kunt een dingetje hebben en het leven drinken als klare wijn 
in fonkelende glazen. Je kunt zelfs een dingetje hebben en prima functioneren. Een dingetje kan dus dichterbij zijn dan je denkt. ‘Lieveling, hoe is het met je hart?’ vraagt de dichter Bertus Aafjes. Inderdaad, hoe gaat het met úw moeten, hoe staat het met jóúw dwang? We zijn Nederlanders. Gelovig of niet, we blijven calvinist in hart en nieren. Voortgestuwd door een hoge arbeidsethos en het aloude ‘zes dagen zult gij arbeiden’. Niets mis mee, al schijnt het dat we hierin door de eeuwen heen zijn doorgeslagen. Ik ben niet de enige die rondloopt met een innerlijke slavendrijver. De grens tussen gezond moeten, een moeterig moeten en een dwangmatig moeten is flinterdun. Voor je het weet, duwt het leven je een stapje verder. Dan zit je met hetzelfde dingetje als ik.
 Soms vertellen mensen mij hun dingetjes. Soms raad ik bij mensen hun dingetjes.


Je gaat patronen ontdekken, gedragingen herkennen. Dan gooi ik het open en komen we gezellig samen uit de kast. Kwetsbaar plus kwetsbaar is kracht. Het is zo helemaal geen schande, een dingetje te hebben. Als je jezelf eerlijk onder ogen durft te zien, kun je je ook laten helpen en troosten. Onder meer door het lied dat we laatst in de kerk zongen. ‘Waar God de Heer Zijn schreden zet, daar wordt de mens van dwang gered, weer in het licht geheven.’ Een machtige belofte. Ik grijp haar met beide handen aan. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons