Dingetje (1)

Blog van Annemarie van Heijningen

Als je schedel boordevol gedachten zit. Als je de boel tot in de puntjes toe wilt regelen. Als je moeilijk uit de voeten kunt met half afgemaakte klussen. Als je je wasgoed liefst in vaste volgorde te drogen hangt. Als je in je hoofd miljoenen lijstjes af moet vinken. Als je dol bent op structuren en systemen. Als je bestek lepeltjelepeltje moet liggen.

Als je onzekerheden lastig te verteren vindt. Als je amper wachten kunt. Als je gruwt van slordigheid. Als kiezen lastig is. Als je vooruit rent op de feiten. 

Juist. Dan wordt het tijd je na te laten kijken. “Zoiets als ADHD zeker,” is na onderzoek mijn voorbarige conclusie. “Mis. Je bent niet specifiek in een vakje te stoppen, maar je kenmerken lijken het meest op OCPD,” is de slotsom van de psych. Aha. Een obsessief en compulsief persoontje dus. Daar kan ik me ergens wel in vinden. Een aantal symptomen komt me griezelig bekend voor. Maar tegen de d van disorder protesteer ik. Wat nou, disorder. “Laten we dat wat ik zo’n beetje heb een dingetje noemen,” stel ik daarom voor, “dat begint ook met een d.” Het is een weigerpsycholoog. “Ik noem het geen dingetje,” komt ze onverbiddelijk, “voor een dingetje hoef je hier niet aan te kloppen.” “Je kan de dinges krijgen,” zeg ik opgewekt, “ik noem het lekker toch een dingetje.” 

Goed, een dingetje dus. Met een massa pluspunten. Perfectionisme en organisatietalent zijn fijne gereedschappen voor het fantastische werk dat ik doe. Akelige uitvloeisels waren mijn slaapstoornis van destijds en mijn recentere bijna-burn-out. Na jaren vallen deze puzzelstukjes op hun plaats. Het is best prettig, jezelf beter te begrijpen. Er ontstaat een mild aanvaarden: ‘Je hebt gewoon een dingetje.’

Voor de lastige kanten van dat dingetje sluit ik me aan bij een cursus. Heilzame herkenning bij sprankelende lotgenoten. Misschien breng ik binnenkort dan eindelijk mijn eigen boek in praktijk. 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons