De theologie van Trump

Waarom is deze man zo populair onder evangelische christenen?

in Christelijk Nieuws

Donald Trump wist zonder ook maar één officieel plan te publiceren het vertrouwen van de Amerikaanse bevolking voor zich te winnen. Maar wat gelooft hij nu eigenlijk? En wat maakt hem populair onder evangelische christenen in Amerika?

Dit artikel werd in september 2016 geschreven en is vandaag des te boeiender om nog eens terug te lezen.

Met leuzen zoals 'laten we dit land weer goed maken' en 'lang genoeg aardig gedaan' is Donald Trump in juni zijn campagne gestart. De 69-jarige multimiljardair en vastgoedmagnaat heeft een geschiedenis als succesvolle businessman. Ook is hij eigenaar van de beroemde miss universe wedstrijden. Trump heeft al eerder overwogen om zich kandidaat te stellen voor vorige verkiezingen, maar volgens hem is de tijd nu rijp.

Abortus en homohuwelijk
Trump heeft een aantal duidelijke speerpunten. Om het vluchtelingenprobleem aan te pakken bij de grens met Mexico wil hij een stevige muur laten bouwen. Die muur moet Mexico betalen. Zo wil hij drugssmokkel en illegalen tegenwerken.

Daarnaast wil hij het belastingstelsel simpeler maken. Geen speciale aftrekregelingen meer, maar een duidelijk systeem. Overigens is Trump tegen abortus, tegen het homohuwelijk en voor de doodstraf.

Naar eigen zeggen heeft Trump enkel het vertrouwen van kiezers nodig, en geen plan. Volgens hem is een plan niet handig, omdat je in onderhandeling met anderen altijd het beste naar boven kan halen. Als je vaste punten hebt, staan die het onderhandelen alleen maar in de weg.

'Geen christelijk alternatief'
Ook evangelische christenen in Amerika lopen achter Trump aan. Onderzoekers beweren dat dit komt door zijn positieve uitspraken over- en goede relaties met evangelische leiders. Zo is de zoon van Billy Graham, Franklin Graham een grote aanhanger van Trump.
Daarnaast heeft Trump niet te vrezen van een andere 'christelijke' kandidaat. Robert Jeffress, een bekende voorganger in Amerika, vertelt: "in een perfecte wereld zouden evangelischen stemmen op een echte wedergeboren christen. Maar die is er niet. Uit alle opties die er op dit moment zijn, vinden veel mensen het moeilijk om een goede keuze te maken. De uitspraken van Trump (over abortus, homohuwelijk, red.) slaan goed aan bij een grote groep christenen."

Trump heeft beloofd 'de beste vertegenwoordiger van christenen te zijn sinds een lange tijd.' Hij presenteert zichzelf als een Presbyteriaanse christen, een oorspronkelijk Schotse vorm van calvinisme. "Ik ga zo vaak naar de kerk als ik kan. Altijd als er iets wordt gevierd, zoals bij kerst en pasen." Zijn kerk heeft overigens laten weten dat hij geen 'actief lid' is.

Op de vraag of Trump wel eens vergeving van zonde aan God heeft gevraagd geeft hij een opmerkelijk antwoord. "Ik denk het niet. Als ik iets verkeerd doe, probeer ik het gewoon op te lossen. Daarbij betrek ik God niet."

#TrumpBible
Als Trump in een interview gevraagd wordt om zijn favoriete bijbeltekst te noemen reageert hij snel. "Daar wil ik het liever niet over hebben, voor mij is dat iets heel persoonlijks." De interviewer laat hem niet zo makkelijk wegkomen, en vraagt of Trump een Oude of Nieuwe Testament-type is. Trump stamelt even en zegt vervolgens: "Zo ongeveer gelijk. Ik vind de Bijbel in zijn geheel fantastisch."

Na dit interview is de bijbelkennis van Trump een eigen leven gaan leiden. Op Twitter parodiëren Amerikanen verschillende bijbelteksten op z’n Trumps. Onder #TrumpBible worden er teksten geplaatst zoals: "Bouw voor de vreemdeling die bij u verkeert een grote muur, opdat er minder zullen zijn."

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons