Bidden voor Andries?

Gemengde reacties oproep EO om gebed

De oproep van de EO om te bidden voor de ernstig zieke presentator Andries Knevel levert wisselende reacties op. Er is veel bijval en steun, maar er zijn ook kritische reacties. Waarom zou je bidden in een zieke wereld? Het herinnert EO-hoofdredacteur Marco van der Straten aan een preek van Andries over dit thema.

De oproep om te bidden voor de zieke Andries Knevel, leidt tot duizenden steunbetuigingen van mensen die hem het beste wensen en aangeven te zullen bidden. Anderen uiten op sociale media hun ongenoegen over de gebedsvraag van de EO, soms met vlijmscherpe woorden. 

Het is prachtig om te zien hoe ook mensen die zelf niets met het christelijke geloof hebben, aan Andries denken en een hartverwarmende reactie op de Facebook-pagina van de EO achter laten. Ik vind dit een mooi voorbeeld:

“Ik zal niet bidden, ben atheïstisch opgevoed, wat voor mijn gevoel ook een vorm van geloof is. Maar ik zal wel duimen dat hij snel mag herstellen (is dat ook niet een vorm van bidden?) Misschien willen de gelovigen hier bidden voor mijn herstel? En diegene die niet geloven kunnen dan misschien duimen? Welke polemiek dan ook kan soms goed zijn en terecht. Maar soms is het misschien beter om alleen het goede te wensen aan iemand? Fijne week voor iedereen!”

Maar hoe reageer je op de mensen die kwaad zijn dat de EO durft te vragen om gebed? Vaak is de strekking van de reacties: als God zou bestaan, als bidden zin zou hebben, waarom is er dan zoveel leed op de wereld? Is God daar blind voor? Zou hij Andries voortrekken?

Reactie in De Telegraaf

Playstation-god
De schrijvers van sommige reacties lijken te denken aan een god die op een wolk met een soort Playstation-spel bezig is. Grijnzend kijkt hij hoe hij missies volbrengt en willekeurig laat hij soms bommen ontploffen en steekt hij op andere momenten de helpende hand toe.
Ik kan me de verontwaardigde reacties overigens goed voorstellen. Hoe kan het nu dat christenen geloven in een God die alle macht heeft, en gebeuren er toch elke dag weer verschrikkelijke dingen. Het zijn de klassieke vragen, die steeds weer schrijnen. Vragen die voor iedereen herkenbaar zijn, want het lijden gaat ook niet aan christenen voorbij. Ook zij hebben te maken met de gevolgen van wereldwijde terreur, van dodelijke ziekten, van een wereld die op drift lijkt te zijn. Waarom dan bidden, terwijl dit allemaal doorgaat? 

Andries over Habakuk
Ik herinner me een preek die Andries Knevel eens hield in onze kerk in Leidsche Rijn. Hij had gekozen voor een tekst uit het bijbelboek Habakuk. Deze profeet valt gelijk in het eerste hoofdstuk met de deur in huis:

‘Hoe lang nog, HEER, moet ik om hulp roepen en luistert u niet,
moet ik ‘Geweld!’ schreeuwen en brengt u geen redding?
Waarom toont u mij dit onheil en ziet u zelf de ellende aan?
Ik zie slechts verwoesting en geweld,
Opkomende twist en groeiende tweedracht.’

Het zijn woorden die Habakuk vandaag geschreven zou kunnen hebben. Ondanks alle verwoesting die hij in de wereld ziet, kiest hij ervoor om juist die klacht, die noodkreet bij God neer te leggen. 

In hoofdstuk 3 doet hij nog een stevige uitspraak, het is het vers waar Andries over sprak in onze kerk:

‘Al zal de vijgenboom niet bloeien, al zal de wijnstok niet voortbrengen,
al zal de oogst van de olijfboom tegenvallen,
al zal er geen koren op de akkers staan,
al zal er geen schaap meer in de kooien zijn en geen rund meer binnen de omheining: 
toch zal ik juichen voor de HEER, jubelen voor de God die mij redt.’

En toch
Het verdriet van elke dag, de wereldwijde terreur, het verscheurt ons van verdriet; gelovigen, ongelovigen: we kijken verbijsterd naar het journaal. Mijn ervaring, en die van veel gelovigen, is dat God luistert naar onze gebeden. Hij doet lang niet altijd wat wij vragen of wat wij logisch zouden vinden. Welke keuzes Hij maakt, dat is als een mysterie, we kunnen er niet bij. Maar geloof is juist, tegen beter weten in, nazeggen wat Habakuk al zo lang geleden verwoordde: de wereld ligt in puin, en toch! En toch, zal ik juichen voor de HEER, jubelen voor de God die mij redt.

Omdat we in de bijbel lezen dat God zijn plan zal doorzetten, dat Hij op zijn tijd en zijn manier vrede terug zal brengen op aarde. Hij gaf er zijn eigen zoon Jezus voor, het kostte hemzelf alles. Het lost nu onze vragen niet op, maar het geeft wel een heel ander perspectief. En tot die tijd: blijven bidden, blijven geloven. Voor Andries, voor de wereldterreur, voor alles wat je bezighoudt, ver weg en dichtbij. Ook al begrijpen we er vaak niets van. En toch!

Tekst: Marco van der Straten, Hoofdredacteur EO-Geloven en EO-Visie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons