"Alles is vergankelijk"

Katja Schuurman in ‘De Kist’

in Mediatips

Katja Schuurman is doodsbang voor de dood, maar gaat nu de confrontatie met haar angsten aan. Ze is hoofdredacteur van een nieuwe eenmalige glossy over de dood en ze is aanstaande zondag te gast in het EO-programma ‘De Kist’.

In gesprek met Kefah Allush vertelt Katja hoe haar kijk op het leven zich in haar leven ontwikkeld heeft en wat de confrontatie met een doodskist met haar doet. “Ik geloof niet dat mijn leven zinvol is. Alles is vergankelijk. Maar ik geloof wel dat ik van waarde kan zijn.”

Onsterfelijk
Katja Schuurman (41) heeft een heftig gemoed, maar denkt niet dat ze op een punt gaat komen waarop ze niet meer wil leven: “De gedachte dat ik doodga, zou mij alleen maar verlammen. Ik vind het een bevrijdende gedachte dat ik onsterfelijk ben.” Ze was dan ook zeer verbaasd toen ze gevraagd werd om hoofdredacteur van de glossy te worden. “Hoe komen jullie in vredesnaam bij mij uit? Maar na een tijdje dacht ik: misschien moet ik het juist een keer aangaan omdat ik zoveel weerstand voel.”

Aanstaande zondag gaat zij opnieuw de confrontatie met dit thema aan. Ze vertelt: “het is een totaal onbegrijpelijk iets: dat je er bent, en er dan ineens niet meer zou zijn.” Die angst zet anderen aan tot een spiritueel zoeken, maar Katja zoekt het meer in de wetenschap. “Wat heb ik aan een hemel als ik er geen reizen kan maken? En wat heb ik er aan als ik energie ben, maar niet kan genieten van een wijntje?”

Het hele gesprek tussen Kefah Allush en Katja Schuurman zien? Bekijk 'De Kist' zondag 6 november om 23.35 op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons