5 hoopvolle gedachten na verkiezing Trump

Lichtpuntjes na een dag van verbijstering

Nederland lijkt in shock na de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten. Gezien de reacties op de sociale media zijn ook christenen verbijsterd en bezorgd over de toekomst. KlaasJan Baas ging op zoek naar lichtpuntjes en tekenen van hoop na deze verrassende keuze van Amerika.

1. Verrassend: Trump kiest voor verzoening
Onvermijdelijk, maar toch ook verrassend na de felle campagne: Donald Trump sloeg in zijn aanvaardingsspeech een verzoenende toon aan. Niet alleen complimenteerde hij Hillary Clinton (die tijdens de campagne nog achter de tralies moest), maar hij riep ook op om de eenheid in het land terug te brengen:
“Amerika zal nu de wonden van verdeeldheid moet helen – we moeten weer bij elkaar komen. Tegen alle Republikeinen, Democraten en onafhankelijken door het hele land zeg ik: het is nu tijd om bij elkaar te komen als een verenigd volk. (Applaus)
Ik beloof iedere burger van dit land dat president voor alle Amerikanen zal zijn. Dat is heel belangrijk voor mij. (Applaus)
En voor die paar mensen die mij niet gesteund hebben… (Gelach)
… ik vraag om jullie advies en hulp zodat we samen kunnen bouwen aan de eenheid van dit land. (Applaus)
(…)
Onze beweging omvat Amerikanen van alle rassen, religies, achtergronden en overtuigingen die willen en verwachten dat onze regering het volk dient. En dat is wat we gaan doen!” (Applaus) (…)
"Elke Amerikaan krijgt de kans om zijn talenten te realiseren. De vergeten mannen en vrouwen van ons land zullen niet langer vergeten zijn.” (Applaus)

2. Mike Pence is een stabiele vice-president
Veel Amerikaanse christenen durfden op Trump te stemmen omdat hij een wijze, gelovige en stabiele ‘running mate’ koos: Mike Pence. Tijdens de wilde campagne was hij al een baken van rust: hij relativeerde en nuanceerde de wilde uitspraken van Trump, haalde de banden aan met christelijke leiders en adviseerde Trump over religieuze zaken. Deze man weet precies waar de Amerikaanse ‘evangelicals’ voor staan en wat ze willen, en hij zal Donald Trump herinneren aan zijn beloften aan de christelijke kiezer. Die zitten ‘m vooral in het benoemen van conservatieve rechters in het Hooggerechtshof. Daardoor kan in de komende vier jaar dat Hooggerechtshof een conservatieve meerderheid krijgen. Dat is weer van invloed op landelijke wetgeving rond abortus, homohuwelijk en de ruimte voor religie in de openbare ruimte.
Na de overwinning zei een zichtbaar verraste Pence: “I come to this moment deeply humbled, grateful to God for his amazing grace” [Dit moment maakt mij zeer nederig en God dankbaar voor zijn overweldigende genade]

3. Over vier jaar een nieuwe kans
Deze uitslag laat zien: democratie werkt. Er valt wat te kiezen en daarmee kun je de richting die je land uit gaat veranderen. Het democratische systeem kan tegen een stootje. Als Donald Trump tegenvalt hebben de Amerikanen over hooguit vier jaar de kans om een andere president te kiezen. Bovendien zitten er nog andere democratische veiligheidsspelden in het systeem. Weliswaar heeft zijn partij het Huis van afgevaardigden en de Senaat in handen, toch zullen deze parlementen Trump heel kritisch volgen. In de campagne heeft Trump zijn eigen partij regelmatig geschoffeerd, waardoor ze hem niet zomaar zijn gang laten gaan.

4. Lesje over onvrede
Na de referenda over het Oekraine-verdrag in Nederland en over Brexit in Groot-Brittanië zijn we nogmaals met de neus op de feiten gedrukt: er is een grote groep ontevreden kiezers die in de opiniepeilingen ondervertegenwoordigd zijn. Deze vaak stille meerderheid voelt zich niet gehoord en serieus genomen door de politieke elite en de media. Over een paar maanden zijn er verkiezingen in Nederland. Deze uitslag in Amerika is een signaal dat de onvrede van deze groep erkend moet worden, of het electoraat komt in opstand.

5. Niet de president, maar God regeert
Een paar weken geleden sprak ik Max Lucado over deze presidentsverkiezingen. Hij aarzelde op wie hij moest stemmen, maar weet dat uiteindelijk niet de president, maar God regeert:
“Ik vind mijn rust in dat ik in de bijbel lees dat God zijn grote werken tot stand brengt ondanks machthebbers, niet dankzij machthebbers. Kijk naar het boek Daniel. Alle koningen toen - Nebukadnessar, Belsassar, Darius – die hadden pas issues, haha. Nebukadnessar liet een gouden beeld van zichzelf maken. Belsassar gebruikte het tempelzilver voor een dronkenmansfeest. Darius gooide een van zijn rijksbestuurders in een leeuwenkuil omdat hij God aanriep. Dus de les van het boek Daniel is: koningen komen, koningen gaan, maar Gods koninkrijk duurt eeuwig.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons