Zo kun jij ook recht doen: 7 tips

"Om gerechtigheid in praktijk te brengen, moet je niet te groots denken"

in Geloven

De kerken staan zondag extra stil bij het thema gerechtigheid vanwege de ‘Micha Zondag’. Maar wat moet je nu eigenlijk met gerechtigheid? Om het wat praktischer te maken, geeft de organisatie Micha Nederland zeven kleine tips, waar je vandaag mee kunt beginnen.

Gerechtigheid, een belangrijk thema voor veel christenen. Om gerechtigheid in praktijk te brengen moet je vooral niet te groots denken. Klein beginnen kan tot grote resultaten leiden.

 1. Zorg dragen voor de schepping? We produceren in Nederland ongeveer 500 kilo afval per persoon per jaar. En dat is nog niet opgelost met het verbod op plastic tasjes. Neem een eigen tas mee, koop minder producten verpakt in plastic en gooi geen apparaten weg die nog gerepareerd kunnen worden. Kijk eens of er een Repair Café bij je in de buurt zit.
   
 2. Check je favoriete merken van kleding, voedsel en cosmetica, op duurzaamheid en verantwoorde productie via Rank a Brand. Geef zo nodig een duwtje in de rug door een mailtje te sturen om hun te wijzen op duurzaamheid. De website heeft het je makkelijk gemaakt: kies en merk en er staat een formulier voor je klaar. Je hoeft alleen je naam nog in te vullen!
   
 3. Banken hebben niet altijd schone handen als het gaat om hun investeringen. Check hoe eerlijk jouw bank is. Eerlijke Bankwijzer helpt je daarbij. Trek je conclusies: is het nodig om over te stappen naar een andere bank?
   
 4. Doe mee aan #moktober. Een maand mokken voor gerechtigheid: om aandacht te vragen voor onrecht drink je een maand alleen eerlijke dranken uit een speciale mok. Op deze mok schrijf je welk onrecht jouw raakt.
   
 5. Knoop eens een praatje aan met die eenzame buur. Een klein gebaar kan al een groot verschil maken: een bloemetje, een keer boodschappen doen of de straat vegen. Stuur een kaartje als de buren een feestje hebben, een ander ‘zien’ staan is het allerbelangrijkste.
   
 6. Er heerst een enorm waterprobleem in de wereld. Arme productielanden zitten met watertekort doordat er voor onze luxeproducten veel water nodig is. Voorbeeld: voor een spijkerbroek is gemiddeld 8000 liter water nodig. Ook voor de productie van vlees is veel water nodig: voor een kilo rundvlees wel 15.500 liter. Dus: eet minder vlees. Met een week geen vlees bespaar je al zo’n 9.500 liter water.
   
 7. Samen verdiepen in goed en recht doen? Organiseer een themazondag over gerechtigheid in je gemeente. Dat hoeft niet per se op Micha Zondag (20 oktober). Je kunt materialen ter inspiratie vinden via de website van Micha Zondag en gebruiken voor iedere zondag in het jaar. 

Micha Nederland prikkelt christenen, kerken en organisaties om hun ogen niet te sluiten voor onrecht. Dit doen ze door onder andere de jaarlijkse Micha Zondag en de Micha Cursus: materialen waar je in de kerk, op je (bijbel)kring en thuis mee aan de slag kan. De organisatie biedt zo mensen handvatten om een duurzame en rechtvaardige levensstijl te ontwikkelen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons