"Vooral vragen over verslaving en seksualiteit"

Toename opvoedvragen Chris

in Geloven

Ouders en opvoeders die de stap naar reguliere hulpverlening (nog) niet zien zitten, kloppen steeds vaker aan bij Chris. Dat laat de organisatie, die ouders via de anonieme chat op weg wil helpen, weten. “De drempel om naar de hulpverlening te stappen, ligt een stuk hoger.”

Jullie melden een toename van het aantal opvoedvragen. Hoe groot is die toename?
Evertine Krabbe, teamleider bij Chris: “Voorheen belden mensen ons vooral als ze een vraag of probleem hadden. 
Tot we in 2014 de gelegenheid boden om anoniem met ons te chatten. Vanaf dat moment is het hard gegaan. Kregen we in het begin een enkele vraag per week, nu zijn dat er heel wat meer geworden.” 

Hoe verklaren jullie dit? 
“We denken dat het onder andere te maken heeft met de veranderingen in de zorg, de afgelopen anderhalf jaar. De drempel om naar de hulpverlening te stappen, ligt een stuk hoger. Ook merken we dat mensen steeds minder een beroep op hun eigen omgeving kunnen of durven doen. Sommige thema’s wil je ook niet direct met anderen bespreken.” 

Zijn de vragen die nu gesteld worden anders dan pakweg tien jaar geleden?
“Nee, eigenlijk niet. Je ziet dat vooral de wat heftigere vragen gesteld worden. Zeker nu het anoniem kan. Denk aan vragen rond seksuele ontwikkeling, echtscheiding, zelfbeschadiging en depressiviteit. Ouders willen het allerbeste voor hun kinderen en vragen rond deze thema’s durven ze vaak niet face-to-face te stellen.” 

Wat zijn de meest gestelde opvoedvragen? 
“Het grootste deel van de vragen gaat uiteindelijk over verslavingen bij jongeren en seksuele ontwikkeling. Ouders komen met vragen als: ‘Mijn zoontje van 10 heeft porno gekeken. Is hij nu beschadigd? Wat moet ik doen?’ Daarnaast zijn het meer de reguliere opvoedvragen, waarbij ouders denken te falen omdat hun kinderen niet luisteren en andere keuzes maken.” 

Welke gevolgen heeft deze toename voor jullie werkzaamheden?

“We hebben nu echt een tekort aan vrijwilligers. We beloven dat we binnen 24 uur een coach aan je koppelen, maar die mensen doen dat naast hun baan als psycholoog of maatschappelijk werker en kunnen helaas niet oneindig veel mensen begeleiden. We zijn dan ook hard op zoek naar meer opvoedcoaches.” 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons